mig italy

Лорер разговаря за засилване на сътрудничеството в сферата на високите технологии и с министъра на иновациите на Италия Виторио Колао

Засилване на икономическото сътрудничество между България и Италия и последиците от войната в Украйна, свързани с енергийната сигурност и повишаването на инфлацията в двете страни, обсъдиха в Рим министърът  на иновациите и растежа Даниел Лорер и италианският министър на икономическия растеж Джанкарло Джорджети. Двамата министри се съгласиха с необходимостта от приемане на общи решения на европейско ниво по темите.

Лорер и Джорджети разговаряха още за разширяване на търговията, развитието на стартиращи фирми и технологични инвестиции между двете страни.

Двамата министри подчертаха и възможностите за засилване на сътрудничеството между италиански и български компании, които да се възползват от възможностите за инвестиции, свързани с европейските фондове по Плана за възстановяване на Европа, и по-специално тези, насочени към осъществяване на проекти за развитие на възобновяеми източници от водородни батерии.

По време на официалната си визита в Италия министър Лорер проведе среща и с Виторио Колао, министър на технологичните иновации и дигиталната трансформация. Двамата се разбраха да задълбочат сътрудничеството в сферата на иновациите, високите технологии и дигитализацията. Те обсъдиха още  възможностите за взаимодействие и обмяна на опит по Плана за възстановяване, както и в сферата на космическата индустрия и дигитализирането на обществените услуги.

В италианската столица министър Лорер се срещна и с представители на федерацията на асоциациите на италиански предприятия – Конфиндустрия. С президента на Конфиндустрия за Източна Европа г-жа Мария Луиза Мерони бяха обсъдени конкретни възможности за сътрудничество между малките и средни предприятия от двете страни в сферата на инфраструктурните проекти, производството, хранително-вкусовата промишленост и енергетиката.

На срещата присъстваха италиански компании от енергийния сектор, като бяха засегнати теми свързани с енергийната независимост на Европа, зеления и енергиен преход.