Пари за иновации и стартъпи има, каза началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов при получаването на наградата за принос на държавна институция към развитието на стартъпите

Министерството на иновациите и растежа получи награда за развитието на пазара BEAM по време на церемония снощи в София. Гала събитието на Българската фондова борса бе част от второто издание на програмата beamUpLab за стимулиране на стартъпи. МИР получи наградата за принос на държавна институция към насърчаването и развитието на перспективни български компании и повишаване на възможностите им за финансиране.

„Пари за стартъпи и иновации има. Ние сме вашето министерство – на предприемачите, стартъпите, бизнеса. Тази награда е доказателство, че държавната администрация може да бъде място, на което се раждат креативни и иновативни идеи и което стимулира партньорството с бизнеса“, заяви началникът на кабинета на министър Пулев – Красимир Якимов при получаването на наградата. Тя му бе връчена от доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

Якимов допълни, че екипът на Министерството прави целенасочени усилия парите да достигат до бизнеса и стартиращите компании по най-ефективния, прозрачен и публичен начин. Той поздрави участниците в церемонията от името на министър Пулев, който по същото време бе част от официалната делегация в Рияд, ръководена от вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев. От Рияд Пулев съобщи, че правителството преговаря с фонд в Кралство Саудитска Арабия, управляващ капитали за над 400 милиарда долара.

Красимир Якимов подчерта още, че съвместната работа между Министерството на иновациите и растежа, Българската фондова борса и Българската банка за развитие е започнала от първия ден на мандата на Служебния кабинет. Трите институции се обединиха около създаването на нов инвестиционен инструмент между тях и частни инвеститори, чрез който да се финансират малки и средни предприятия. Той ще финансира напълно прозрачно набирания на капитал през Българската фондова борса, както дългово – посредством участия в облигационни емисии, издавани през нея, така и дялово – в IPO-та и ще привлича допълнителни средства от институционални и индивидуални инвеститори на Борсата. Предвижда се също той самият да осъществи IPO след учредяването си.

Церемонията се състоя в четвъртък вечерта в Pirotska 5 Event Center в присъствието на представители на стартъпи, инвестиционни фондове, Министерството на финансите, Фонда на фондовете, Българската банка за развитие, неправителствени организации от сектора и цялата екосистема.