Първият дълбокотехнологичен стартъп на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет вече е факт 

Компанията за изкуствен интелект MLC набра 4 млн. лв. от частни инвеститори от Германия, Швейцария и Великобритания. Сред тях е и съосновател на Wayve – милиардна компания за автономно шофиране. Стартъпът е създаден от Камен Брестнички, изследовател в областта на изкуствения интелект в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет, в партньорство с Ливай Фъсел, докторант в Обединеното Кралство. Това е резултат от ефективната връзка наука-бизнес, която се осъществява в организацията.

“MLC цели да промени пазара на компютърните игри с нов продукт, който позволява на разработчиците да персонализират игрите си и да предоставят изцяло ново преживяване на потребителите“, посочва съоснователят на компанията Камен Брестнички. Той започва като изследовател в INSAIT едва преди 10 месеца. Работата му по различни научни проекти поставя и началото на дълбокотехнологичния стартъп. „INSAIT ни предостави среда и напътствия, които бяха ключови както технически, така и от гледна точка на набирането на частни инвестиции“, казва още той.

„Това е още едно доказателство, че чрез INSAIT България вече има всички предпоставки за създаване на конкурентни компании на европейско и на световно ниво. INSAIT е пример за модела, по който се случват дълбоките иновации. България залага на този модел и го избира като свое конкурентно предимство. Ще подкрепяме INSAIT и ще насочим усилията си да придвижим този модел на дълбоките иновации за привличане на инвестиции“, коментира министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

По думите ѝ културните и творчески индустрии са интегрална част от всяка иновация. Въпреки че гейминг индустрията може да се свързва със забавление, тя има огромен потенциал не само за комерсиализация и растеж, но и за това да има трансформационен ефект върху други сектори. „На глобално ниво се инвестират много средства в нови и нови разработки. Възможността компания, основана от българи, да създаде решения, които биха променили цялата индустрия, е наистина сериозна новина“, подчерта още тя.

Пазарът на игри, който в момента се оценява на над 200 милиарда долара, с над 3 милиарда играчи по света, се очаква да достигне около 600 милиарда долара до 2030 г. Уникалното в технологията на MLC е интегрирането на генеративен изкуствен интелект при разработването на продукти за гейминг индустрията.

На водеща снимка: Основателят на INSAIT проф. Мартин Вечев и Камен Брестнички