Задълбочава се сътрудничество и в сферите на иновациите и високите технологии

Насърчаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество и на потенциала за партньорства между представителите на бизнеса от България и Армения изведоха като приоритет в двустранните отношения президентите на двете държави Румен Радев и Вахагн Хачатурян. В изявления пред медиите в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 днес двамата държавни глави откроиха транспорта, иновациите, високите технологии, туризма, земеделието, образованието, науката и културата като сфери от взаимен интерес с перспективи за задълбочаване на сътрудничеството.

Президентът на Армения Вахагн Хачатурян е у нас на държавно посещение по покана на българския си колега Румен Радев. Това е първата визита на арменски президент в България от 14 години насам и се състои в контекста на 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения, която се отбелязва тази година.

На „Дондуков“ 2 двамата президенти проведоха среща на „четири очи“, след което се състояха и пленарни разговори между официалните делегации на двете държави, в които участва и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Радев и Хачатурян подписаха Съвместна декларация за двустранните отношения между Република Армения и Република България. В присъствието на двамата президенти беше подписан и Протокол за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара от Гагик Макарян и Васил Велев – председатели съответно на Републиканския съюз на работодателите в Армения и на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Двамата президенти подчертаха необходимостта от институционална подкрепа, за да се разгърнат възможностите и двустранните контакти между бизнес средите на двете държави. „Важно е да развиваме сътрудничеството си в транспорта и свързаността, така че да улесним връзките между нашите граждани и бизнеса“, заяви Румен Радев. Двамата президенти отбелязаха необходимостта от продължаване на усилията за създаване на въздушна линия между Ереван и София. Президентът Радев заяви подкрепата на България за изграждане на мултимодалния транспортен коридор, свързващ Персийския залив и  Черно море.  „Това ще даде допълнителен тласък не само за развитие на нашата икономика, но и за гарантиране на стабилността и сигурността в Черноморския регион и в Кавказ“, допълни българският президент и заяви, че без сигурност и стабилност не може да се очаква развитие на инвестициите и икономическите отношения. “България е приятелят, отворил врата към арменските продукти за пазара на Европейския съюз“, заяви Вахагн Хачатурян.

Румен Радев и Вахагн Хачатурян откроиха отличните двустранни отношения на близко приятелство, доверие и уважение, основани на вековни исторически, културни и духовни връзки между народите на двете държави. „Арменската общност в България, чиято роля в нашето общество ние високо ценим, е не само здрава връзка между нашите страни, но тя е и символ на солидарност, приятелство и съпричастност“, заяви Радев. Българският държавен глава изрази увереност, че двете страни ще продължат да си сътрудничат за развитието на уменията и потенциала на младите хора от двете страни и даде за пример опита, който България е заимствала от Центъра за креативни технологии „Тумо“ в Ереван при изграждането на иновативни кабинети и STEM центрове в български училища.

Президентът Хачатурян изказа признателност към българския народ за подкрепата арменската общност у нас да съхранява своята културна идентичност. „Благодарен съм към българските власти за опазването на арменското културно наследство и за продължаващата подкрепа, която осигурявате на арменската общност“, заяви държавният глава на Армения.

В подписаната от двамата президенти днес декларация се заявява ангажимент за устойчиво развитие и разширяване на двустранния диалог на най-високо политическо ниво, в сферата на икономическото сътрудничество, както и в рамките на международни организации и формати. Страните изразяват своята готовност да засилят и разширят сътрудничеството си в рамките на инициативи на ЕС, в това число Източното партньорство, както и в контекста на Споразумениеto за всеобхватно и задълбочено партньорство между Армения и ЕС от 2017 г.