236 проекта са подадени от бизнеса в Област Русе по втората процедура от Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ по линия на Министерството на иновациите и растежа /МИР/. Те са в сферата на ИКТ решенията и киберсигурността, като тяхната обща стойност възлиза на 4 507 199 лева. Броят на подадените проектни предложения е близо два пъти по-голям спрямо предходната процедура за технологична модернизация. Припомняме, че по нея регионът бе сред най-добре представителите се в страната, като на практика всеки трети проект беше одобрен за финансова подкрепа. От 134 кандидатствали, 49 ще получат финансиране за технологична модернизация, което е в размер на малко над 13 милиона лева. Областният управител на Русе Анатоли Анатоли заяви в сутрешния блок на БНТ, че това се дължи най-вече на иновативния модел на поведение на министерството, който бе приложен от министър Александър Пулев. Той заедно с областните управители в страната организираха мобилни приемни, на които бяха представени възможностите пред бизнеса от съответния региона по Плана за възстановяване и европрограмите по линия на МИР „Ролята на експертите в администрациите е не само да бъдат в кабинетите си и да работят по текущи преписки, а да бъдат на терен, да решават реални казуси, които вълнуват гражданите. Служебният кабинет доказа, че това е напълно възможно и е въпрос преди всичко на добра организация“, заяви Станев пред БНТ. Той благодари на министър Пулев и екипа му за професионализма и бе категоричен, че експертите от Областната администрация ще продължат да съдействат по всякакъв начин за реализирането на подобни инициативи. Станев отчете и факта, че от Министерството на иновациите и растежа са обърнали внимание и на фирмите в по-малките населени места. Например две фирми от Бяла ще получат близо половин милион лева за закупване на ново оборудване в рамките на процедурата за технологична модернизация. Подобни инвестиции се очаква значително да повишат конкурентоспособността и да подобрят бизнес климата в региона и страната. „Тези финансови средства са от изключителна полза за цялата икономика, особено на фона на глобалните предизвикателства, пред които сме изправени“, каза Станев.
До броени дни се очаква да стане ясно кои проекти по процедурата за ИКТ решения и киберсигурност ще бъдат одобрени. Общият бюджет на процедурата е 30,6 милиона лева, като подадените проектни предложения са над 7 600.
Областният управител на Русе добави още, че на 2-и август, когато служебният кабинет е започнал работа, България е имала 0 лв. договорени европари за следващия програмен период. „За 5 месеца екипите на вицепремиера Пеканов, министър Пулев и на всички министри успяха да направят така, че в края на този мандат да кажем съвсем ясно, че имаме одобрени 10 от 10 оперативни програми за 20 млрд. лв., които да се влеят в българската икономика“, сподели още Станев. По думите му е показателно, че първите пари, които България усвои по Плана за възстановяване са именно по линия на Министерството на иновациите и растежа. Областният управител е категоричен, че той и екипът му ще съдействат за реализирането и на нови приемни на министър Пулев в Русе. „За мен е важно да върнем доверието на гражданите в държавността и в това, че подобни процедури се случват напълно честно. Средствата по тях не са за определени фирми, а за тези, които докажат, че имат нужда от тях“, добави Станев.

Мобилната приемна на министър Пулев в Русе се проведе на 1.12.2022 г