През втората половина на годината Фонд на фондовете ще завърши първата процедура за подбор на фонд мениджъри от новия програмен период с общ бюджет 100 млн. евро. От тях 30 млн. евро ще бъдат насочени за подкрепа на български компании в най-ранен етап на развитие. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов на финала на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“. Състезанието се организира за трета поредна година от ФнФ и Стопанския факултет на Софийски университет под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

„Министерството е ангажирано да създаде условия за развитие на младите таланти, да осигури необходимата подкрепа и ресурс, за да може всеки един от вас да реализира своя потенциал“, обърна се Якимов към младите участници в конкурса. Той подчерта още, че ФнФ вече активно работи по структурирането и на дялов фонд за иновации в предприятията, в рамките на който 32 млн. евро ще бъде също за компании в ранен етап на развитие. „През следващите седмици очакваме да бъде обявена и процедурата за избор на финансови посредници“, каза още зам.-министърът.

По думите му конкурсът на ФнФ и СУ е не само възможност младежите да представят своите иновативни проекти, но е и платформа за обмяна на опит и идеи. В заключение той призова стартиращите компании и предприемачите да следят за възможностите за подкрепа, които Фонд на фондовете предоставя.

Общо 160 стартъпа с над 300 младежи от цялата страна на възраст между 18-29 години участваха в конкурса. Проектите им бяха в области като биотехнологии, медицина, земеделие, пчеларство, логистика, архитектура, биохрани, екология, кръгова икономика, рециклиране, 3D принтиране, човешки ресурси, образование, управление на данни и др. Десет най-добри идеи се състезават днес на финала и се борят за вниманието на инвеститорите. Сред тях са стартъпи, които представят нова изработка на 3D принт файлове; нова платформа за автоматизиране и оптимизиране на логистичните процеси в Европа, използвайки AI алгоритми; онлайн платформа за свързване на бизнеси; нов метод за рециклиране на боклук и др.

Заключителният етап на надпреварата за иновативни идеи се проведе в Аулата на СУ. Историята на своя успех споделиха победителите от предходните две издания, които вече се развиват с привлечени инвестиции и менторска подкрепа.

Финалистите, които ще получат награди от партньорите на конкурса, ще бъдат обявени на сайта на ФнФ www.fmfib.bg