Заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева връчи приза в категория „Утвърден учен в областта на природните и инженерни науки“ на наградите „Питагор“ 2024. Министерството на образованието и науката провежда церемонията за 16-та поредна година, като отличава съществения принос на български учени и научни колективи за развитието на науката.

„Без наука няма иновации. Основната роля на Министерството на иновациите и растежа е да укрепим връзката между науката и бизнеса и да помогнем научните разработки и изследвания да бъдат комерсиализирани по-бързо, за да се въведат в различните икономически сектори и това да повиши икономическия растеж“, заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева по време на церемонията.

Тя връчи наградата „Питагор“ в категорията „Утвърден учен в областта на природните и инженерни науки“. Тази година с приза бяха отличени двама изтъкнати учени. Проф. д-р Петко Петканов, зам.-декан на Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ получи наградата за принос в областта на квантовохимичното моделиране на структурата и свойствата на различни по природа порести материали. Проф. д-р на науките Евгени Семков, директор на Института по астрономия към БАН, бе отличен за приноса си в изследването на процесите на звездообразуване и формирането на планетните системи.

На официалната церемония присъстваха още министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, зам.-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов,  зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, зам.-кметът на Столична община Яна Генова, председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, представители на научната и академична общност.

Тази година наградите бяха връчени в следните категории – голяма награда „Питагор“ за цялостен научен принос, награда за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки, млад учен в областта на природните и инженерните науки, утвърден учен в областта на науките за живота и медицината, млад учен в областта на науките за живота и медицината, утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки, млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки и специална награда „Питагор“ за комуникация на наука.