Най-значимите инвестиции за икономически растеж са в иновации, технологии и образование. Чрез тях градим бъдещето и можем да направим истинска промяна. В Министерството на иновациите и растежа вярваме, че чрез създаването на синергии и възможности на регионално ниво ще можем да привлечем таланти, да насърчим партньорства, да изградим заедно интелигентна специализация и технологичен капацитет и по този начин да позиционираме Югоизточна Европа като център за технологични иновации. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева на Виенския икономически форум – Софийска среща 2024.

Минчева подчерта, че МИР насърчава развитието на технологиите, човешкия талант и екосистемния подход, както и позиционирането на България като лидер в инициативата за превръщане на Югоизточна Европа в иновационен хъб.

„Насърчаването на по-тясно взаимодействие между България и страните в областта на дълбоките технологични иновации, комерсиализацията на научната дейност и трансфера на знания и технологии ще бъде от решаващо значение за стимулиране на растежа и позициониране на региона като важен участник в новата вълна на дълбоките технологични иновации“, заяви Минчева.

По думите й, МИР работи за сключване на споразумения за партньорства с всички заинтересовани страни, вкл. членове на Виенския икономически форум. „Истинските иновации се случват, когато има сътрудничество, диалог и партньорство между всички заинтересувани страни“, коментира още заместник-министърът.

Зам.-министър Минчева подчерта, че са необходими инвестиции в образование и развитие на човешкия капитал, фокус върху развитието на инфраструктура, която подкрепя иновациите и технологичните сектори, опростяване и рационализиране на регулаторните процедури и активно участие в международни форуми, конференции и бизнес събития.

В панела „Попитайте визионерите. Ролята на иновациите, технологиите и образованието за регионалното икономическо сътрудничество“ участваха още министър-председателят на Република Косово Албин Курти, заместник-министърът на икономическото развитие на Черна гора Горан Йоветич, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, генералният секретар на Виенския икономически форум д-р Елена Кирчева, вицепрезидентът и финансов директор на ВИФ Хайнц Месингер и др.