Заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков участва в церемонията за първа копка на новата фабрика на „Шнайдер Електрик България“ в Пловдив.

В края на февруари компанията за електрически компоненти получи сертификат от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева за приоритетен инвестиционен проект за изграждането на фабриката. Размерът на инвестицията е 107 млн. лв. и се предвижда разкриване на 110 нови работни места. Инвестиционният проект е свързан с нова производствена база, в която ще бъдат внедрени последен клас технологии и ново оборудване, въглеродно неутрални строителни материали и използване на възобновяеми източници.

„Министерството на иновациите и растежа подкрепя модернизацията на компаниите и внедряването на нови технологии. Новата фабрика на „Шнайдер Електрик“ е пример за това. Компанията инвестира и в човешкия капитал, което е основно за устойчивото й развитие“, каза заместник-министър Гиков. Той посочи, че от 6 юни 2023 г. до момента Министерството на иновациите и растежа издаде 24 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестиции. Планираните инвестиции са в размер на над 510 млн. лв., по които ще се разкрият 2064 нови работни места.

Зам.-министър Гиков заяви още, че компанията ще бъде сред първите, които ще получат финансова помощ за проекта си, благодарение на разработената от МИР методология за насърчаване на инвестициите в България. Български и чуждестранни инвеститори вече могат да разчитат на реална и предвидима подкрепа, която може да достигне до 60% от допустимите разходи за инвестицията.

Във фабриката в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение. Предвижда се внедряване на последен клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновяеми източници на енергия и др. Крайната цел е реализацията на „умна производствена сграда“ – със сертификат Smart factory, спрямо глобалните вътрешни стандарти на „Шнайдер Електрик“ за покриване на критериите за минимум златен LEED сертификат,  с който ще се превърне в първата от този вид производствена сграда на компанията в Централна и Югоизточна Европа.

От компанията заявиха, че ще продължат да развиват бизнеса си в България, да увеличават крайните си продукти и да търсят нови пазари.

В церемонията участваха Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, представители на Общините Пловдив и Радиново и на Френско-българската търговска и индустриална камара.