Малките и средните предприятия са гръбнакът на българската икономика. Работим активно да предоставим оптималните финансови инструменти за тях, които са полезни за техните иновативни проекти и идеи. По този начин даваме шанс за развитие на българския бизнес. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков на форум „Финансиране и инвестиционна подкрепа за МСП“, организиран от Изпълнителната агенция на насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в Интер Експо Център.

„Стремим се да няма препокриване на финансовите инструменти и да бъде осигурена една постоянна ликвидност за нуждите на бизнеса“, подчерта Гиков. Той обясни, че по Програма „Конкурентоспособност“- ПКИП, която е с общ бюджет 3 млрд. лв., предстоят три процедури за малки и средни фирми. Първата е „Разработване на иновации в предприятията” с бюджет 127 млн. лв. Втората е „Внедряване на иновации в предприятията“ с бюджет над 290 млн. лв. Тя е за машини, съоръжения и оборудване, както и софтуер, необходими за внедряването на съответната иновация в фирмите. Третата е за подобряване на производствения капацитет на семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите – с бюджет 117,5 млн. лв.

По Програма за наука и бизнес – ПНИИДИТ, която е с общ бюджет над 2 млрд. лв., предстои  изграждането на национална мрежа от 12 иновационни хъба с подкрепа от 67 млн. лв. Хъбовете ще предоставят услуги в областта на дигиталните и зелените технологии, като подкрепят цифровата трансформация на малки и средни предприятия.

Зам.-министърът обясни пред представители на бизнеса, че подкрепата по линия на МИР е както грантова, така и чрез дългови и дялови финансови инструменти.

„Предстои Фондът на фондовете да обяви финансиране на проекти, насочени към кръгова икономика и в частност енергийна и ресурсна ефективност, под формата на гаранционен продукт в размер на около 100 млн. лв.“, каза още Гиков. По думите му е наличен значителен ресурс до края на годината през ФнФ и за стартиращи и иновативни компании.

Той припомни още, че Българската банка за развитие подписа с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) важно финансово споразумение за 175 млн. евро, с което ще се предостави конкурентно предимство на малките и средните предприятия и в помощ на екологичния им преход, както и с Банката за развитие на Съвета на Европа за 175 млн. евро.