Заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов участва в официалното откриване на научноизследователския и развоен център на компанията „Нидек Инструментс“, част от японската корпорация „Нидек“. Това е втора инвестиция за корпорацията в България, която ще бъде в областта на електрификацията, роботиката, енергоспестяващите устройства и уреди и дронове. Събитието се проведе на територията на „София Еърпорт Център“ (SAC). Присъстваха още посланикът на Япония в България Н. Пр. Хисаши Мичигами, кметът на Столична община Васил Терзиев, кметът на район Искър Ясен Русев, ректорът на Технически университет – София Иван Кралов и директорът на „Нидек Дженмарк“ Анихиро Сузуки.

Проф. Ангелов изтъкна добрата съвместна работа между Министерството на иновациите и растежа и „Нидек“. Той припомни, че другата компания на японския производител – „Нидек Елесис“, има издаден сертификат за инвестиция в научна и развойна дейност по Закона за насърчаване на инвестициите. По проекта са разкрити над 70 нови работни места, а целта е изграждане на експертен екип за научноизследователска и развойна дейност. На наградите „Инвеститор на годината“ компанията бе отличена с приза за иновативен бизнес.

Зам.-министърът на иновациите и растежа подчерта, че дейностите на компанията попадат сред приоритетите на МИР в областите – високотехнологични иновации, роботика, микроелектроника, електромобилност.

Японската корпорация Нидек е лидер в автомобилната индустрия. Тя е сред най-големите доставчици на автоматизация и роботи за индустриални производства, с приложения в автомобилната индустрия, електрически двигатели, машиностроене, електроника. Има над 300 компании в повече от 40 държави в света.