В ББР ще бъдат създадени два консултативни съвета с цел прозрачност на дейността на банката

Промените в ръководството на Българската банка за развитие (ББР) са нужни, за да се подобри работата й. ББР не е просто една кредитна институция. Дълги години, за добро или лошо, около банката витаеше мистерия. Банката за развитие няма да е тайнствена кредитна институция, а публична която реализира политики в полза на обществото. Това заяви председателят на Надзорния съвет на ББР Росен Карадимов в „Още от деня“ по БНТ.

По думите му министърът на иновациите и растежа Александър Пулев много правилно е разчел Закона за ББР. В него са описани целите и приоритетите на банката. Карадимов добави, че заръката на министъра е именно да се уплътнят законовите цели на банката. „ББР беше описвана като касичка на управляващите, а ние ще пуснем прожекторите“, категоричен е Росен Карадимов.

Той коментира, че лимитът от 5 млн. лв. за кредитиране, който беше въведен, няма да бъде променян.

Росен Карадимов обясни, че в условията на кризите, в които страната се намира, ББР може да финансира целево определени сфери и даде за пример сектор „Здравеопазване“.

Той обясни, че за да бъде спасена една болница в момента Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да й плати дълговете. Болниците са търговски дружества. МЗ може да открие сметка в ББР, за да дофинансира тези лечебни заведения. „ Условието за това е да бъде направен много ясен анализ на структурата на задълженията на болницата, а банката ще се яви неин кредитор“, коментира още председателят на Надзорния съвет на ББР.

За да се уплътнят целите на ББР вече има решение на Надзорния съвет да се създадат два консултативни съвета. Единият е свързан с работодателските организации на малкия и среден бизнес. „Този съвет ще играе ролята и на обществен гарант и публичност за функциониране на дейността на банката“, поясни Росен Карадимов. Във втория консултативен съвет ще участва асоциацията на стартъпите, добави още той.

По отношение на регионалните дисбаланси, Карадимов обясни, че ще започнат разговори с Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) за подкрепа от страна на банката за техните дейности.