mig

Българската банка за развитие стана най-прозрачната институция в България, защото създадохме консултативен съвет с петте национални работодателски организации, Националното сдружение на общините и двата синдиката, който има функцията и на обществен контрол върху дейността на банката.

Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов в “120 минути” по bTV.

Отне ми година и половина да убеждавам политиците колко ефективен инструмент е ББР, това беше и причината да приема поканата на премиера да стана министър – за да завърша стартиралите промени в банката, допълни министърът.

Росен Карадимов уточни, че е приета новата тригодишна стратегия на ББР, която предполага банката да интервенира в ключови сектори като здравеопазване.

ББР може да осигури на държавните и общински болници ресурс при по-ниски лихви от тези на доставчиците за по-дълъг период на изплащане на лекарствени средства при просрочени плащания. По този начин паричните потоци на лечебните заведения ще се контролират от кредитора, което ще позволи на банката да влезе в ролята на гарант за ефективно ползване на публичните средства.

На въпрос защо банката е нужно да работи с Военно-промишления комплекс Карадимов уточни, че българските търговски банки с европейски “майки” не могат да обслужват компании, развиващи дейност в сферата на стоките с двойна употреба.

Този отрасъл се нуждае от пълно банково обслужване – от издаване на акредитиви и гаранции, не само от кредитиране.

„Реиндустриализацията на България, в която може да се включи държавната банка, е ключова за страната. Това е причината да активираме ББР във финансирането на индустриалните паркове и зони“, заяви министърът на иновациите и растежа. По думите му така ще се постигне икономически растеж и ще се преодолеят регионалните дисбаланси.

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството класира 11 проекта в 10 общини за общо 207 млн. лв. Общините са Русе, Шумен, Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище, Сливен.

mig