Министрите на  иновациите и на електронното управление Александър Пулев и Георги Тодоров бяха специално приветствани при откриването днес на Министерската среща по дигитална трансформация в Букурещ. Тя е в рамките на дейностите по подготовката на срещата на върха на Инициативата „Три морета“, която ще се проведе на 6 септември.

Министърът на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Себастиан Бурдужа  благодари специално на двамата си български колеги за активното участие и приноса на страната ни за развитието на Инициативата „Три морета“. Бурдужа посочи, че усилията на региона в областта на цифровата трансформация трябва да се фокусират в три направления – визията, ресурсите и екипната работа на държавите членки. Той призова за споделяне на опита и проектите, на основата на таланта на хората и ресурсите на региона. Като приоритетни области на съвместната дейност бяха посочени киберсигурността, развитието на изкуствения интелект, по-широко прилагане на  блокчейн технологиите и споделянето на данни. Нашето бъдеще е резултат от стъпките, които предприемаме сега, обобщи министър Бурдужа. Приносът на българските министри и на българската държава като цяло бяха специално подчертани и от Алекс Шербан, директор на Атлантическия съвет на Румъния, домакин и съорганизатор на министерската среща в Букурещ.

Днес министрите Пулев и Тодоров участват във формата „затворени врати“, част от програмата на форума, а в късния следобед ще проведат двустранна среща с румънския си колега министър Бурдужа. В качеството си на министър, Александър Пулев е Национален координатор за България на Инициативата „Три морета“.