Проф. д-р Георги Ангелов и Мартин Гиков са назначени на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа със заповед на министър-председателя

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева посрещна днес в Министерството назначените на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов и Мартин Гиков.

„Убедена съм, че с професионалния си опит и експертиза, ще развивате и насърчавате иновациите, високите технологии и инвестициите както по отношение на българския бизнес, стартъпи, предприемаческа екосистема, така и по отношение на обществото ни. Вярвам, че заедно – тримата, с помощта на целия екип на МИР, ще успеем да превърнем България в дестинация с висока добавена стойност през човешкия и интелектуален капитал. Ще се стремим да бъдем един от партньорите за новите технологии и авангардните решения в този сектор“, обърна се към тях министър Стойчева.

Тя им пожела успех на новите позиции и ги увери, че заедно ще работят за позициониране на България като страна на новото поколение дълбоки иновации, която чрез комерсиализация на научни и изследователски решения, нови бизнес модели и стартъп култура да повиши конкурентоспособността на икономиката.

 

проф. д-р Георги Ангелов

Той е професор доктор в Техническия университет – София. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър по физика. Защитил е докторска степен по микроелектроника в ТУ-София. Ръководител е на катедра „Микроелектроника“ в същия университет. Също така е ръководител на Микро Нано Лаб в София Тех Парк и председател на УС на Клъстера по микроелектроника и индустриални електронни системи. Георги Ангелов е автор на над 110 научни публикации в международни списания. Участвал е като изследовател и ръководител в над 30 международни и национални проекти.

Мартин Гиков

До този момент е бил изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете. Заемал е ръководни позиции в банковия сектор, работил е в големи международни компании. Завършил е магистратура по бизнес администрация за висш мениджмънт „Global Executive MBA“ от Виенския икономически университет, WU – Vienna и Щатския Carlson School of Management към Университета на Минесота, САЩ. Mагистър e по „Счетоводен мениджмънт“ от УНСС. Бакалавър е по „Финанси, икономика и международен бизнес” от Щатския университет на Аризона – ASU.  Притежава и редица сертификати и лицензи от NASD, ACCA и Harvard Business School.