Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи грамоти на българския студентски отбор по синтетична биология на официална церемония в София Тех Парк. За поредна година младежите се завръщат с отличие от най-голямото световно състезание в тази област IGEM. Те бяха наградени със сребърен медал след оспорван финал в юбилейното 20-то издание на надпреварата, в която тази година се включиха над 400 отбора от университети от цял свят.

„Министерството на иновациите и растежа подкрепя изцяло младите хора, които искат да развиват интелектуалния си капацитет чрез наука. Това е ключово за повишаването на икономическия растеж на страната, както и извеждането на България на челните позиции в създаването и разработването на иновации и нови технологии“, заяви министър Стойчева. Тя подчерта, че предприемаческото мислене е в основата на решаването на бъдещите глобални предизвикателства, а подкрепата на таланти и стартиращи компании е приоритет на МИР.

София Тех Парк подкрепя развитието на iGEM Bulgaria вече шеста поредна година. Младите учени подготвят своите разработки в лаборатория “Биоинформатика” на научно-технологичния парк. Отборът е основан през 2016 г. и всяка година се връща с отличие от световното състезание. Досега са спечелени четири сребърни и два бронзови медала. Научни ръководители на екипа са гл. ас. д-р инж. Борис Киров и гл. ас. д-р Славил Пейков от лаборатория „Биоинфотех“ на София Тех Парк.