В Европа трябва да се създаде единен пазар за иноватори, в който те да са подкрепяни и конкурентоспособни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на откриването на най-голямото събитие в Европа за стартъпи, иновации и технологичен напредък „Startup Ole 2023“. То се провежда в Саламанка, Испания за десета поредна година, като тази година България е страна-гост. В него взеха участие над 100 стартиращи компании, 150 корпорации и инвеститори и общо над 2500 участници от цяла Европа. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира бизнес делегация от представители на българската стартъп екосистема, които участваха в изложения, срещи и панели, чрез които позиционираха България като място на иновации, което предлага добри условия за стартиране на бизнес.

„Един от основните приоритети на Министерството на иновациите и растежа е да подкрепя и развива предприемаческата култура както в България, така и в Европа“, каза още министър Стойчева. По думите й, е важно всички заинтересовани страни да започнат да работят заедно по модела „отворена иновация“ – академичната общност и нейният капацитет за научноизследователска и развойна дейност, бизнесът, стартъп компаниите, общността и правителството. Министър Стойчева подчерта, че за да се развиват иновациите в Европа и да бъде конкурентоспособна на останалата част от света, е нужно европейските държави да си партнират и взаимодействат.

Министърът на иновациите и растежа участва в дискусия за интернационализация на предприемачеството, в която обсъди изграждането на иновационни екосистеми, намирането на таланти и квалифицирана работна ръка, както и механизмите за подкрепа на стартиращи фирми и предприемачи в България.

Начинът, по който се прилага моделът на „отворена иновация“ за стартиращи фирми, трябва да се прилага и за регионите – по-малките държави да бъдат включени в иновационната екосистема, за да предоставят различна перспектива и  същевременно да използват успешните практики на добре развитите държави.

„България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартиращи фирми и на второ място като привлекателна дестинация за откриване на стартъп офиси. България е на трето място в света по IT специалисти на глава от населението“, каза още Стойчева. Тя подчерта, че това е показателно за добре развитата предприемаческа екосистема у нас, както и за потенциала на талантите.

Министърът на иновациите и растежа заяви, че освен човешки потенциал и добра среда, в страната ни има и финансов ресурс по линия на МИР, който да подкрепя стартъпите и предприемачите, през Фонда на фондовете и Българската банка за развитие. Тя подчерта, че в България наскоро се въведе „дружество с променлив капитал“. Очаква се това да запази българските стартиращи компании в България, което допринася положително за местната икономика, а не да се налага те да се регистрират в чужбина.

В рамките на събитието организаторите връчиха на министър Стойчева специалната награда за страната ни – “Best Global Impact” за насърчаване и развитие на стартиращи компании.