Над 940 баварски компании с повече от 260 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България, каза още министърът на иновациите и растежа на среща с представители на баварския бизнес у нас

Ще превърнем България в дестинация, която създава висока добавена стойност през човешкия и интелектуален капитал. Ще бъдем един от партньорите за новите технологии и авангардните решения в този сектор. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща с представители на Германо-българската търговско индустриална камара и на баварския бизнес.

Над 940 баварски компании с повече от 260 представителства и клонове развиват производствена и търговска дейност в България. „Между България и Бавария са установени дългогодишни активни икономически връзки. В редица области българо-баварското сътрудничество бележи постижения и открива нови възможности за взаимодействия“, каза Стойчева. Тя подчерта, че Бавария е сред трите германски федерални провинции с най-висок дял на инвестициите в България и в двустранния стокообмен.

Министър Стойчева отбеляза, че Германия заема първо място като външнотърговски партньор, като през 2022 г. стокообменът достига близо 12 млрд. евро, а инвестициите на Германия у нас са в размер на около 4 млрд. евро. Тя каза още, че 1500 немски компании развиват бизнес в България, а разкритите работни места са 35 000.

„От името на Министерството на иновациите и растежа бих искала да изразя нашата увереност, че България има икономически потенциал да се развива като алтернатива на доставките от трети страни. Също така да бъдем регионален лидер в областта на цифровите технологии, дълбоките технологии, иновациите в сфери като логистика, транспорт, в здравеопазването, креативните индустрии“, заяви министър Стойчева.

По думите й, в страната има динамична предприемаческа екосистема и среда, която може да бъде основа за взаимодействие в посока иновация между големи компании и стартъпи.

„България и Бавария са търговски партньори отдавна. Тук присъстват освен най-големите немски компании, така и редица малки и средни предприятия, които са гръбнака на немската икономика“, каза Улрике Волф, главен директор в Министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на Бавария.

Управителят на Германо-българската търговско индустриална камара Митко Василев изрази подкрепа за идеята на министър Стойчева да бъде възстановена работата на Постоянната междуправителствена комисия „България-Бавария“.