Всички държави трябва да обединят усилия за привличане на инвеститори, които да повишат конкурентоспособността на държавите от инициативата, каза още министър Стойчева на бизнес форума на „Три морета“ 

Регионът на инициативата „Три морета“ може да бъде лидер в създаването на новата вълна иновации. Трябва да използваме капацитета на нашите икономики и талантите, които имаме, за да повишим конкурентоспособността на Европа в създаването на иновации в дълбоките технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на бизнес форума на инициативата „Три морета“ в Букурещ.

„Всички държави заедно трябва да обединим усилия за привличане на инвеститори, които да повишат конкурентоспособността и капацитета на региона“, каза още министър Стойчева. По думите й, държавите, участващи в „Три морета“, могат да подкрепят развитието на иновациите, като създадат мрежа и сътрудничество помежду си по същия начин, по който го правят за привличане на инвестиции.

„България и Румъния имат добри основи за създаване на високотехнологични иновации и могат да привлекат световни инвеститори“, подчерта министърът и допълни, че България привлича инвеститори и чрез Българската банка за развитие и участието й в Инвестиционния фонд на инициативата.

Стойчева заяви още, че са необходими инвестиции в цифрови иновации, които да модернизират дигиталната свързаност на региона. „Иновациите, предприемаческото мислене и сътрудничеството са в основата на растежа на всяка държава“, каза още тя.

Министър Стойчева изтъкна, че част от стратегията на правителството и мисия на Министерството на иновациите и растежа е да се изгради мост между научната и развойна дейност и бизнеса. „Капацитетът, който имат нашите университети, трябва да се комерсиализира в бизнеса. Смятаме, че научната и изследователска дейност трябва да бъдат в основата на създаване на иновации, на продукти с висока добавена стойност за икономиката ни. Това е печелившата стратегия както за всяка страна, така и за целия регион“, каза още тя.

В рамките на бизнес форума министърът на иновациите проведе работна среща с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Тереза Червинска, с която обсъдиха възможности за привличане на инвеститори в България и страните от Централна и Източна Европа и начини за подкрепа и развитие на бизнеса у нас.

Министър Стойчева разговаря и представители на високотехнологични компании като Майкъл Пунке, вицепрезидент на глобалната публична политика в Amazon Web Services. Двамата обсъдиха бъдещо посещение на компанията в България. „Призовавам да погледнете на страната ни като място, където да развивате научната си и развойна дейност, имайки предвид капацитета на Института за изкуствен интелект в София (INSAIT), добре развитата ни предприемаческа и стартъп екосистема и наличните фондове, които да осигурят ресурс“, заяви по време на разговорите Стойчева.

Министърът на иновациите проведе среща и с колегата си Богдан Иван, министър на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния, с когото обсъдиха подписването на Меморандум за сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, развитието на високите технологии, цифровата свързаност и научните изследвания, както и други конкретни мерки за сътрудничество между двете държави. Очаква се българският и румънският министри да подпишат споразумението през октомври. В срещите участие взе и заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков.