Министърът на иновациите и растежа посрещна в МИР делегация от 15 иновативни компании от САЩ

В Министерството на иновациите и растежа работим за привличане на инвеститори в сектори, които създават висока добавена стойност за икономиката на България. От началото на годината досега по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 23 проекта за инвестиции за 251 млн. лв. и над 1500 планирани нови работни места, като 19 от тях са свързани с високи технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща в Министерството с посланика на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен и делегация от 15 иновативни компании от САЩ. Сред представените сектори бяха здравеопазване, отбрана, информационни и комуникационни технологии, възобновяеми енергийни източници, финансиране и застраховане, биоикономика и биотехнологии, строителство, фармация, селско стопанство, киберсигурност и др. На срещата присъстваха още заместник-министрите на иновациите и растежа Веселина Минчева и Мартин Гиков и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

„България е добро място за инвестиции и създаване и развитие на иновации. Имаме макроикономическа и финансова стабилност и сме водеща дестинация за привличане на инвеститори в региона“, каза министър Стойчева. Тя заяви, че в България има таланти за развитие на високи технологии, като подчерта, че страната ни е на трето място в света по IT специалисти на глава от населението.

„Предприемаческата екосистема в България е много добре развита и един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е да я подкрепя и насърчава. Работим за създаване на основа за взаимодействие между големи компании и стартъпи, с което да се повиши конкурентоспособността им“, посочи Стойчева. Министърът на иновациите и растежа представи приоритетите на МИР за насърчаване на иновациите във високите технологии, изкуствения интелект, аутомотив сектора, здравеопазването, културата и креативните индустрии, микроелектрониката и мехатрониката, сектор Космос и др.

„Предстои подписване между МИР и НАСА на Споразуменията „Артемида“, което ще предостави на България допълнителен положителен сигнал до международните ни партньори за значението, което отдаваме за по­нататъшното задълбочаване на стратегическото ни партньорство в областта на космическите технологии“, подчерта министър Стойчева.

Посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен заяви, че Министерството на иновациите и растежа е било активен участник в Стратегическия диалог между България и САЩ през септември и че пристигането на делегацията от иновативни компании е в резултат на доброто сътрудничество между двете държави.