Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева подписа Меморандум за дигитализация и развитие на иновациите в здравеопазването с акцент върху онкологичните грижи. Документът бе приет по време на националната конференция на „Съвместната онкологична национална мрежа“ (СОНМ) и е съвместна инициатива на министър Стойчева и на министъра на здравеопазването д-р Христо Хинков. На церемонията в Министерството на иновациите и растежа присъстваха д-р Ася Консулова, основател и член на борда на СОНМ и Ивайло Петров, координатор проекти на националната мрежа.

Целта на Меморандума е всички заинтересовани страни да се обединят за ускоряване на иновациите в политиките на националната онкология и за постигане на напредък и по-добро лечение на пациентите.

„Тази инициатива е от изключително значение за нас, за да установим партньорство между всички заинтересовани страни за развитие на иновациите в здравеопазването. Чрез тях ще се подобри качеството и достъпа до лечение на пациентите, а грижите за тях да станат по-персонализирани“, заяви при подписването министър Стойчева.

„Нашият стремеж е сътрудничество, ускорение и устойчивост в предоставянето на иновации на гражданите и пациентите. Призоваваме всички компетентни институции и организации да се присъединят към него и да бъдат разписани конкретни последващи стъпки, мерки, ангажименти и действия за реализация на поставените в него цели“, се казва в Меморандума. Акцент в него е поставен върху телеонкологията. Персонализираният подход при терапията налага технологични здравни решения от сферата на телемедицината, които лесно да координират преживяванията и ориентираността на пациентите, да навигират мултидисциплинарните грижи и придържането към тях, се казва още в документа.