МИР бе домакин на подписването на гаранционните споразумения между ЕИФ и четири български банки

Дългогодишното партньорство с Европейския инвестиционен фонд подчертава ангажимента на правителството за подобряване на икономическото развитие на България. Министерството на иновациите и растежа вижда финансовите инструменти в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост като следващата стъпка по този успешен път. Тези усилия са ключова стъпка към устойчивото и проспериращо бъдеще за България. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при подписването на гаранционни споразумения в размер на 300 млн. лв. между Европейския инвестиционен фонд и четири български банки. Финансирането е за зелен преход и устойчив растежа на малките и средни предприятия у нас.

По думите на министър Стойчева, чрез тези гаранции не само ще се насърчат  инвестициите за действия в областта на климата, но и ще укрепят устойчивостта и конкурентоспособността на българския бизнес. Тя подчерта, че от началото на мандата на програмата JEREMIE сътрудничеството с ЕИФ е крайъгълен камък в трансформирането на българската икономика.

В рамките на Гаранцията за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (в размер на 150 млн. лв.) банките ще предоставят заеми при преференциални условия на малки и средни предприятия, за да подпомогнат укрепването на тяхната устойчивост и повишаване на тяхната производителност на фона на икономическа несигурност. Гаранцията за устойчивост (също в размер на 150 млн. лв.) ще бъде насочена към инвестиции в действия по климата, енергийна ефективност и възобновяема енергия от малки и средни компании и жилищни асоциации в подкрепа на прехода към зелена икономика.

Припомняме, че МИР възложи на ЕИФ изпълнението на финансовите инструменти от ПВУ в размер на 660 млн. лв., като подписа споразумения за управление на дялови и дългови инвестиции през декември 2022 г. През ноември стартира единият финансов инструмент – Капиталов фонд за възстановяване и развитие, който ще подкрепи българския бизнес с 360 млн. лв. за иновации и инфраструктура.

„Благодарение на отличното сътрудничество с българските власти и банките, които са наши партньори в страната, ЕИФ успя в рекордно кратки срокове да даде старт на реалното финансиране от тези гаранционни инструменти. С днешните споразумения ще се предостави възможност на малките и средните предприятия да разширят и модернизират своята дейност и да дадат своя принос за постигане на едно по-зелено бъдеще“, коментира директорът „Финансови програми“ на ЕИФ Винсент Ван Стинсел.

Подписването на финансовите инструменти следва да отключи ново банково финансиране в размер до 2 млрд. евро в подкрепа на устойчивия растеж и конкурентоспособността на малките и средни предприятия и ще допринесат за зелената трансформация на българската икономика.