milenastoychevа

Основната ни цел е да ребрандираме България и да я превърнем в иновационен хъб за Югоизточна Европа. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на „Годишната среща на бизнеса с правителството: очаквания и прогнози за 2024 г.“, организирана от в. „Капитал“.

Тя подчерта, че Министерството на иновациите и растежа работи по нов Закон за насърчаване на инвестициите, в който са включени съвременни, европейски и международни изисквания за скрининг на инвестициите. По думите й, МИР работи и по избор на стратегически сектори, към които да се насочат инвеститори и по подготовка на финансови инструменти, чрез които България да стане привлекателна дестинация за инвестиции.

„Имаме основание да бъдем добро място за инвестиции, имаме икономическите параметри – нисък дефицит и дълг, добър кредитен рейтинг, 96% ръст на инвестициите спрямо миналата година на същия период според последните данни на БНБ“, каза още министър Стойчева. По думите й, страната ни има капацитет за развитие във високите технологии, аутомотив сектора, мехатроника, биотехнологии, биоикономика, култура и креативни индустрии и производство.

Министърът на иновациите и растежа заяви, че научната и развойна дейност у нас е добре развита и че тя е основа за създаване на иновации. „МИР ще подкрепи връзката наука-бизнес през една от двете европрограми, които управлява. По този начин ще се насърчи взаимодействието между малките и средни предприятия и академичната общност, за да може иновациите, технологиите, продуктите и услугите, които се създават у нас чрез научна и развойна дейност, да се комерсиализират на пазара“, подчерта Стойчева.