За първи път България има щанд на най-голямата технологична конференция в света, над 40 компании представят българската предприемаческа екосистема

Образованието и предприемаческият подход изграждат устойчиво бъдеще. Те са основата за преодоляването на глобалните предизвикателства. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на WEB SUMMIT 2023 в Лисабон. Тя участва в панела „Бъдещето на жените в технологиите“ заедно с министъра на дигитализацията на Дания Мари Биер.

„Стремим се да насърчаваме жените иноватори, особено в сектори, които носят висока добавена стойност към икономиката и тези, които се занимават с научноизследователска дейност, да разгръщат потенциала си през предприемаческата и стартъп екосистема“, посочи министър Стойчева. По думите й, жените избират да развиват бизнес в области, свързани с дълбоки технологии, биотехнологии, здравеопазване, околна среда и др.

„Ако увеличим участието на жените в икономиката с 12%, след 4-5 години брутният вътрешен продукт може да се увеличи с до 30%“, посочи Стойчева. Тя подчерта, че включването на повече жени и поставянето им на ръководни позиции е нужно, за да има комплексен поглед и перспектива.

Министърът на иновациите подчерта, че е важно предоставянето на модели за подражание и повече равнопоставеност между половете в различните сектори. „30% от българската делегация от представители на фирми, която водя за участие в събитието, са жени“, каза още тя.

В изложението за първи път има български щанд, в който участват над 40 български технологични компании и стартъпи. Щандът е организиран от Агенцията за малки и средни предприятия към Министерството на иновациите и растежа. В рамките на конференцията фирмите се срещат с потенциални бизнес партньори, инвеститори и клиенти, с които обсъждат нови възможности за реализация на техните продукти и услуги.

WEB SUMMIT 2023 представя последните тенденции и иновации в дигиталната сфера. На световното събитие присъстват над 70 000 души от 160 страни, 2600 стартъпа и над 900 инвеститори.