Министерството на иновациите и растежа ще работи активно с всички общини в посока привличане на инвеститори. Имаме идея да направим среща с всички кметове, за да улесним процеса. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща на правителството, местната власт и бизнеса, организирана от в-к „24 часа“.

Министър Стойчева призова общините да бъдат активни и да определят целите си по отношение на стратегическите инвестиции. В тази връзка министърът напомни, че  предстои да бъде гласуван и новият Закон за насърчаване на инвестициите. „В него се предвиждат най-съвременни мерки, прозрачност, форма на увеличаване на държавната помощ и различни финансови и нефинансови механизми за насърчаване на инвеститорите. Процедурите от гледна точка на административна тежест и обработка на документите са усъвършенствани и оптимизирани. Синхронизацията с общините може да доведе до привличане на ключови стратегически инвеститори“, каза тя. Министър Стойчева посочи, че в момента има значителен интерес към България от чуждестранни инвеститори.  Министърът на иновациите и растежа посочи, че от началото на годината досега е отчетен рекорден брой за последните десет години на привлечени преки чуждестранни инвестиции, които са в размер на 3,2 млрд. лв.

Министър Стойчева заяви, че МИР е стартирало процедури за финансиране на предприятията за близо 1 млрд. лв. за внедряване на иновации, за кръгова икономика по ПВУ, енергийна ефективност и други. „Нашата цел е следващата година да увеличим капацитета за иновации в предприятията, както и да насърчим взаимодействието между общините и предприятията през процедурата за индустриалните зони и паркове“, каза министър Стойчева. Интересът към мярката, чийто срок за кандидатстване приключи преди седмица, е значителен – кандидатствалите проекти са за 384 млн. лв. при наличен бюджет от 212 млн. лв.