„Министерството на иновациите и растежа подкрепя високотехнологични решения във всички сектори, включително и в областта на отбраната. Надяваме се, че с Министерството на отбраната ще започнем ново партньорство, което да увеличи възможностите за иновативни решения за нашата сигурност – както в България, така и Европа“. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева във Варна на тържествената церемония по залагане на кила на втория модулен патрулен кораб на Военноморските сили.

„За мен е удоволствие да бъда на тази съграждаща церемония, както и чест да бъда в моя роден град“, допълни министърът на иновациите и растежа.

В събитието на ВМС участваха министрите на отбраната и на финансите Тодор Тагарев и Асен Василев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, народни представители, представители на местната власт и др.

Министър Стойчева подчерта, че страната ни притежава значителен потенциал за развитие и внедряване на нови технологии и иновации и в отбраната. Доказателство е, че имаме два български института, избрани за тестови центрове на НАТО като ключов елемент от Ускорителя за иновации в отбранителния сектор в Северноатлантическия регион – DIANA.

„Това е гордост за България, защото български компании и научни институти вече участват в разработване и прилагане на нови технологични продукти и внедряването им в отбраната“, каза министърът на иновациите и растежа.