Министърът на иновациите и растежа участва в 10-то издание на Турската седмица на иновациите в Истанбул

Иновативните подходи в здравеопазването подобряват качеството и достъпа до лечение на пациентите. Благодарение на иновациите здравните грижите стават по-персонализирани и по-достъпни. Министерството на иновациите и растежа припознава здравния сектор като водещ по отношение на развитието на иновациите. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на десетото издание на Турската седмица на иновациите в Истанбул. Министърът на иновациите и растежа участва в дискусията на тема „Новите перспективи в медицината: Здравните тенденции на бъдещето“. По покана на организаторите Стойчева присъства и на церемонията по награждаването на турски иновативни компании от президента Реджеп Тайип Ердоган и министри от турското правителство.

През уикенда министър Стойчева проведе и среща с над 50 турски компании по покана на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки на Турция (DEİK) за представяне на възможностите за инвестиции в България заедно с изпълнителния директор на БАИ Мила Ненова.

Министър Стойчева подчерта в дискусията за новите перспективи в медицината, че в сектор „здравеопазване“, където залозите са високи, а въздействието значимо, насърчаването на иновации е не само полезно, но и изключително важно. „Иновациите могат да подобрят ефективността на здравните услуги. Внедряването на технологично ориентирани решения допринася за по-гъвкава, отзивчива и устойчива система на здравеопазване“, заяви Стойчева.

Тя даде за пример иновациите в диагностичните инструменти и методологиите за лечение, които позволяват предлагането на по-прецизни, персонализирани и ефективни решения за здравеопазване. „Това не само е от полза за пациентите, но и допринася за подобряване на общите резултати за общественото здраве“, каза още министърът на иновациите и растежа.

По думите й, Министерството на иновациите и растежа работи в тясно сътрудничество с останалите министерства в България – на здравеопазването, на електронното управление, транспорта, образованието, в посока развитие на иновациите, защото политиките за новите технологии са хоризонтални и обхващат всички сектори.

Министърът на иновациите изтъкна, че сектор „здравеопазване“ ще бъде значително повлиян от развитието на изкуствения интелект и високите технологии. „Изкуственият интелект става все по-прогресивен. Той ще бъде технологията-основа, на която ще се развиват новото поколение приложения и устройства“, подчерта министърът на иновациите. Тя бе категорична, че хората не трябва да се страхуват от новите технологии, а да се образоват относно преимуществата им и да се възползват максимално от всички възможности, които те им предоставят.