Иновациите могат да бъдат свързващо звено в сътрудничеството с други държави. Министерството на иновациите и растежа предвижда създаването и свързването на регионални иновационни долини на основата на стратегическите предимства на страните и тяхната специализация. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща с посланика на Грузия Н. Пр. Отар Бердзенишвили.

Министърът на иновациите и растежа каза още, че МИР може да бъде пресечна точка за работата на останалите министерства в България по отношение на развитието на иновациите у нас и в Европа. „Един от приоритетите ни е да работим в тясно сътрудничество с всички колеги от сфери, в които иновациите могат да бъдат ключови“, каза още Стойчева по време на срещата.

Министър Стойчева и посланик Отар Бердзенишвили обсъдиха сътрудничество между България и Грузия в сферата на иновациите, високите технологии, научната и развойна дейност, синята и зелена икономика, туризма, земеделието и др.

Двамата поставиха акцент в разговора си и за значението на образованието и развитието на човешкия капитал и потенциал като основа за създаването на иновации. Н. Пр. Отар Бердзенишвили заяви, че това е основният приоритет на Грузия по отношение на развитието на иновации. „Без иновации една страна не може да напредва в развитието си“, каза още посланика на Грузия.

„Интелектуалният потенциал е ключов и водещ за създаването на иновации. Образованието и научноизследователската и развойна дейност трябва да бъдат в основата им, а комерсиализирането на науката в бизнеса да бъде насърчавано“, подчерта министър Стойчева. Тя заяви, че сред приоритетите на МИР е ребрандирането на България като дестинация за високотехнологични иновации, които да създават висока добавена стойност в икономиката ни.