Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други икономики в региона и Европа. Те могат да са основа за сътрудничество и двигател на развитие, който да позиционира целия регион като източник на продукти и услуги с висока добавена стойност. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на кръглата маса „Технологиите, които определят бъдещето на дигиталната трансформация“, организирана от DXC Technology България във Варна.

Министър Стойчева представи визията на Министерството на иновациите и растежа за ребрандиране на България като място за създаване на иновации, резултат от научна и развойна дейност и човешкия капацитет и интелектуален потенциал. „Сред основните цели на МИР са привличането на високотехнологични инвестиции и развитие на предприемаческата и стартъп екосистеми“, каза още Стойчева.

Министърът отбеляза, че България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи и на второ място като желана дестинация за отваряне на офиси на стартиращи компании.

Министърът на иновациите заяви още, че създаването на иновационни долини и свързването им в мрежа от хъбове, които ще подобрят конкурентоспособността на региона и на Европа, е сред приоритетите на МИР. „Вярвам, че можем да създадем благоприятна среда за устойчив икономически растеж, включваща всички заинтересовани среди по модела на „отворена иновация“, каза министърът.

Стойчева подчерта, че по отношение на развиването на последното ниво технологии, включително изкуствения интелект, България може да се гордее с работата на INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. „Институтът има заявка да бъде фактор в региона и Европа и е един от петте института, които са признати за принос в сферата на дълбоките технологии“, заяви министър Стойчева.

„Вярвам, че ако използваме капацитета на подобни институции в синергия с бизнеса, ще успеем да създадем модели в подкрепа на решаване на местните и глобални предизвикателства“, допълни още министърът на иновациите и растежа.

Преди събитието министър Стойчева проведе среща с кмета на Варна Иван Портних, представители на глобалната платформа за иновации и световен лидер в подкрепата на стартъпи и иновационен капацитет и стратегически партньорства по модела на „отворена иновация“ „Plug and Play“ и представители на „Fraport“. На нея бяха обсъдени възможностите за морската столица, бъдещи партньорства. Министърът подчерта, че ключова цел на МИР е да покаже потенциала на България през предприемаческата екосистема.

По-късно тя проведе среща и с к.д.п. д-р Милен Тодоров, директор на СПД „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. На срещата беше обсъдено взаимодействието между МИР и Министерството на транспорта и съобщенията за подкрепа на иновациите в сектора.

Министър Стойчева посети и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където разгледа учебния център за кибероперации и симулатора за машинни операции. С флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров министърът на иновациите обсъди възможностите за сътрудничество на МИР с висшето учебно заведение във връзка с модернизиране на базата и иновативни обучения за студентите, както и потенциала за сътрудничество в рамките на акселератора на НАТО DIANA.