Иновациите имат ключова роля в осигуряването на защита на гражданите. Европейската отбранителна индустрия трябва да бъде иновативна и адаптивна, за да позиционира Европа като глобален лидер в сигурността и високите технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на националната конференция за отбелязването на 20 години от присъединяването на България към НАТО и 75 години от основаването на Алианса. Тя участва в панела „Повече от отбранителен Алианс: Лидерство в новите измерения на сигурността – Наука, Космос, Изкуствен интелект“.

„В Министерството на иновациите и растежа създадохме работна група с всички заинтересовани страни за изработване на стратегия в областта на космическата политика. Целта ни е да създадем Българска космическа агенция“, подчерта министър Стойчева. По думите й, приоритетните области за НАТО, сред които изкуствен интелект и космос, се препокриват с част от секторите, в които МИР работи и намира потенциал.

Стойчева съобщи още, че министерството на иновациите и растежа участва активно в Ускорителя в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) и Фонда за иновации на НАТО. България се стреми и към Асоциирано членство в Европейската космическа агенция.  Това ще предостави повече възможности на заинтересованите страни, включително българския бизнес, за пълноценно участие в програмите на Агенцията.

„Иновациите са хоризонтална дейност, която обхваща всички сектори и затова трябва да работим заедно, като една екосистема, за да се справяме с глобалните предизвикателства“, заяви министърът на иновациите и растежа. Тя уточни, че съвместната работа ще подпомогне и развитието на малките и средни предприятия в сектора, както и взаимодействието между стартиращите предприятия и по-големите компании в областта на отбраната.

„Силно вярвам, че за да осигурим иновативни решения в областта на сигурността и отбраната, космоса и изкуствения интелект, всички трябва да работим заедно, като максимизираме силните си страни, обединим усилията си, подкрепяме нашите предприемачи и стартиращи фирми“, подчерта министър Стойчева.

В националната конференция участваха президентът Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, представители на дипломатическия корпус, академичната общност и др.