Сътрудничество в областта на иновациите, предприемачеството и стартъпите обсъдиха днес на работна среща министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и регионалният министър на иновациите, индустрията, търговията и туризма в област Валенсия Нурия Монтес де Диего. В нея участваха още заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов, секретарят на иновациите на автономната област Херонимо Паскуал и генералният ни консул във Валенсия Надя Кръстева.

„Чрез подкрепа и насърчаване на предприемаческата и стартъп екосистема, всяка държава инвестира в развитието и бъдещето на икономиката си. Затова сред основните приоритети на Министерството на иновациите и растежа е създаване на благоприятна среда за развитието й“, заяви министър Стойчева.

По думите й, у нас има добре изградена инфраструктура за създаване на иновации, като фокусът на правителството на България е привличане на високотехнологични инвестиции.

Стойчева и Монтес де Диего дискутираха още развитието на иновациите в областта на здравеопазването, биоикономиката и храните, креативните и творчески индустрии. Министърът на иновациите във Валенсия заяви, че секторите аутомотив, земеделие и храни в региона са много добре развити.

„Целта ни е да превърнем България в иновационен хъб за Югоизточна Европа и по-този начин да повишим конкурентоспособността на страната и на Европа като цяло“, каза още министър Стойчева.

По думите й, в предишния програмен период у нас за изградени Центрове за високи постижения и Центрове за компетентност, в които и през настоящия ще се вложи значителен ресурс за надграждане и развитие. „Иновациите се създават на база научна и развойна дейност. МИР работи във взаимодействие с университетите и цялата академична общност, както и с Министерството на образованието и науката“, заяви Стойчева.

По време на работната среща министър Стойчева и регионалният министър на иновациите в област Валенсия начертаха стъпки, с които да бъде засилено сътрудничеството между София и региона на Валенсия в областта на иновациите.

Министърът на иновациите и растежа представи и финансовите инструменти, с които разполага МИР, както и структурите към ведомството – Българската агенция за инвестиции, Фонда на фондовете, Българската банка за развитие и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. Зам.-министър проф. Ангелов акцентира  на секторите микроелектроника и мехатроника.

По-късно той посети Центърът за социални и градски иновации в града Las Naves. В него се насърчават градските и социални иновации, като в основата на дейността му стои прякото или косвено подобряване на качеството на живот на хората по начин, който до момента не е познат или не се прилага на практика. Проф. Ангелов се запозна и с работата на ускорителя и инкубатор за стартъпи Lanzadera, който се управлява от стартиращите компании, които работят ръка за ръка с предприемачите.