Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и представители на IMEC обсъдиха вчера конкретни стъпки за сътрудничество, с които да се насърчи и подкрепи екосистемата в България на работна среща във водещия изследователски център в Льовен, Белгия. На срещата с ръководителя на отдела за връзки с правителствата Кристоф Люкс, главния служител по дигитална сигурност Йо де Бок и мениджъра по публично финансиране и академични връзки Валентина Терзиева участва и заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов. Сред обсъдените теми бе и създаването на Център за компетентност по микроелектроника в България. Министър Стойчева беше в Брюксел, където участва в 16-тата Европейска космическа конференция.

„Сектор „Микроелектроника“ е с висока добавена стойност и се базира пряко на научноизследователска и развойна дейност. Министерството на иновациите го припознава като стратегически и от голямо значение за повишаване на конкурентоспособността на страната“, каза по време на срещата министър Стойчева. Тя представи приоритетните сектори в работата на МИР – информационни и комуникационни технологии, мехатроника и микроелектроника, изкуствен интелект, биоикономика и биотехнологии, космически технологии, кръгова икономика.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че България е вече в процес на административно включване в Съвместното предприятие за чипове (Chips Joint Undertaking), а правителството е определило МИР за единен национален орган в областта на микроелектрониката. „Това ще даде възможност на българските специалисти, включително учени, да участват във веригата за доставки на полупроводниковата индустрия, както и в съвместни проекти. По този начин България  ще излезе напред в развитието на съвременните технологии“, заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

От своя страна, зам.-министър Ангелов отбеляза, че България има отдавнашни традиции в областта на микроелектрониката – силна научна база и иновативни предприятия. „Партньорството с IMEC ще засили капацитета на екосистемата в България и ще помогне за утвърждаването й като инвестиционна дестинация в областта на интегралните схеми“, каза още проф. Ангелов.