Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън обсъдиха сътрудничество в областта на иновациите и инвестициите между двете страни. Министър Стойчева и Н. Пр. Диксън потвърдиха, че ще работят за задълбочаване на доброто партньорство между България и Великобритания в областите на образованието, научната и развойна дейност и развитието на българския бизнес чрез свързване на предприемаческите екосистеми в двете държави и привличането на инвестиции. На срещата присъстваха още заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов и ръководителят на търговския отдел на посолството на Великобритания Тим Буйресе.

„Министерството на иновациите и растежа има за цел да ребрандира България като място, в което се развива новата вълна иновации. Смятаме, че на базата на научна и развойна дейност и взаимодействие между бизнеса и академичните среди, могат да се създават иновативни продукти и услуги с висока добавена стойност за българската икономика“, каза по време на срещата министър Стойчева. По думите й, България и Великобритания могат да обменят опит и добри практики по отношение на трансфер на технологии и комерсиализация на научноизследователската дейност.

Посланик Диксън подчерта, че във Великобритания научната и развойна дейност заема централно място в развитието на технологиите, а академичните среди и бизнесът работят заедно за внедряване на иновациите в индустрията. По думите му, България и Великобритания могат да работят заедно за създаване на благоприятна среда както за развитие на българския бизнес в Обединеното кралство, така и за привличане на инвеститори от Острова у нас.

На срещата беше обсъдено още задълбочаване на сътрудничеството в сферите на изкуствения интелект, микроелектрониката, мехатрониката, аутомотив сектора, както и потенциала на иновациите в творческите и културни индустрии.