Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и посланикът на Република Сърбия в България Н. Пр. Желко Йович проведоха днес работна среща в Министерството на иновациите и растежа. На нея обсъдиха задълбочаването на двустранните икономически отношения между България и Сърбия в областта на иновациите и високите технологии.

„Всички държави в региона трябва да се обединим и да работим заедно, ако искаме да променим бъдещето си, да повишим конкурентоспособността си, да бъдем сред водещите страни по отношение на създаването на новите технологии и развитието им“, заяви по време на срещата министър Стойчева.

Тя запозна посланика на Сърбия с една от целите на Министерството на иновациите и растежа за превръщането на региона в иновационен хъб. От своя страна, Н. Пр. Йович подчерта, че от водещо значение за растежа на една икономика е поставянето на научната и изследователска работа в центъра й. По думите му, в Сърбия има изградени четири технологични парка, като в момента се изграждат още два.

Министър Стойчева  каза още, че в рамките на световната технологична конференция WEB SUMMIT е провела среща с министъра на науката, технологичното развитие и иновациите на Сърбия Йелена Бегович относно взаимодействие в сферата на новите технологии, дигитализацията и научните постижения.

„България и Сърбия имат огромен потенциал, благодарение и на хората, които са талантливи и трудолюбиви. Важно е да ги подкрепяме и насърчаваме да се развиват, да разгръщат потенциала си тук, в региона“, каза още министър Стойчева.