Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на икономиката и заетостта на Финландия Виле Ридман обсъдиха възможности за двустранно сътрудничество в областта на иновациите. Двамата проведоха работна среща днес в Хелзинки в рамките на участието на българската делегация на SLUSH 2023. В срещата участваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков,  посланикът на България в Хелзинки Нина Симова, посланикът на Финландия в София Кристина Кувая.

„В Министерството на иновациите и растежа сме си поставили за цел да развием иновациите в страната чрез създаване на благоприятна среда за инвестиции, насърчаване на научната и развойна дейност, подкрепа за предприемаческата и стартъп екосистема и ефективно насочване на финансовия инструментариум, с който разполагаме, към българския бизнес“, заяви министър Стойчева.

Министър Стойчева представи целта на МИР да изгради мрежа от иновационни долини в региона, които да бъдат свързани в хъб. Идеята е да се засили сътрудничеството между държавите от Югоизточна Еврова в областта на новите технологии, дигитализацията, научните постижения и развитието на предприемаческата и стартъп екосистема.

Министърът на икономиката Ридман обясни, че геополитическата ситуация в момента изправя Финландия пред различни предизвикателства по отношение на икономиката и развитието на иновациите. Той посочи демографската криза като друга трудност пред  правителството на Финландия.

Двамата обсъдиха още изкуствения интелект, роботиката, микроелектрониката, здравеопазването, културата и креативните индустрии като области, в които България и Финландия могат да задълбочават икономическите си отношения. Стойчева и Ридман се договориха да започнат работа по меморандум за сътрудничество в областта на иновациите между двете министерства.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева се срещна и с изпълнителния директор на финландската агенция за търговия, инвестиции и иновации Business Finland Кемпаинен Нану.

„Привличането на високотехнологични инвестиции за услуги и продукти с висока добавена стойност за икономиката ни е водещ приоритет за Министерството на иновациите и растежа“, заяви министър Стойчева. По думите й, България има капацитет да бъде водеща страна в развитието на новите технологии и е привлекателно място за потенциални инвеститори, благодарение на макроикономическата и финансовата й стабилност.

Министърът на иновациите подчерта, че от началото на годината досега е отчетен рекорден брой за последните десет години на привлечени преки чуждестранни инвестиции, които са в размер на 3,2 млрд. лв. Стойчева заяви, че предстои да бъде гласуван и новият Закон за насърчаване на инвестициите. В него се предвиждат най-съвременни мерки, прозрачност, форма на увеличаване на държавната помощ и различни финансови и нефинансови механизми за насърчаване на инвеститорите.

„Финландия е лидер в областта на иновациите в Европа. Бюджетните разходи за инвестиции в научно-развойна дейност като процент от БВП е над средния в Европа. За 2021 г. процентът на разходите е 3 на сто от БВП или 7,5 млрд. евро. Целта е да стигнем 4% от БВП през 2030 г.“, заяви изпълнителният директор на Business Finland. Целта е 1/3 от тези разходи да са от правителството, а 2/3 от частния сектор. Изпълнителният директор на финландската агенция Business Finland подчерта, че тази амбициозна цел е обезпечена във финландското законодателството с нов закон за инвестиции в научно-развойната дейност, който е в сила от тази година.

Двете страни се договориха да продължат разговорите за възможностите за прилагане на добрите практики от Финландия в България и да работят за реализирането на споразумението за двустранно сътрудничество за повишаване на научно-развойния потенциал и инвестиционен капацитет на двете държави.