Министърът на иновациите и растежа представя позицията на България на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност в частта „Космическо пространство“

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова обсъдиха инициативата за превръщането на България в иновационен хъб за Югоизточна Европа на работна среща в Брюксел. По-късно днес министър Стойчева ще участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство) в частта „Космическо пространство“.

Министър Стойчева и еврокомисарят Иванова дискутираха и развитието на иновационни долини в страната. „Иновационните долини във Варна и Пловдив набират скорост. Предстои създаването на водородна долина в Стара Загора, около която също да се развие екосистема за развитие на иновации и зелен преход. Ако обединим иновационните долини в хъб заедно с други от съседните държави и създадем възможности за сътрудничество в нови сектори и дълбоки технологии в региона, ще повишим конкурентоспособността на Югоизточна Европа чрез нови технологии, центрове за експериментиране и обучение и развиване на таланти“, каза Стойчева.

Илиана Иванова подчерта, че водещ приоритет е позиционирането на България като дестинация за създаване на иновации и високи технологии и развитието на таланти.

Министър Стойчева обясни, че подготвя учредяването на Борд за иновации, който да включва всички заинтересовани страни с цел устойчивост на иновационната екосистема.

Двете обсъдиха още стъпки за създаването на център за култура и творчески индустрии в България, който да позволи на бизнеса и всички участници в екосистемата да развият своя капацитет и включат технологиите за повишаване на своята конкурентоспособност. „Това е още една стъпка, която ще насърчи талантите у нас. Културата и творческите индустрии могат да са сектор, който дава значим принос в икономиката през иновации и предприемачески подход“, категорична бе Стойчева.