Министърът на иновациите и растежа е в Брюксел, където участва в 16-тата Европейска космическа конференция

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева проведе днес в Брюксел работна среща с еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. На нея двамата обсъдиха възможностите за развитие на български стартъп компании в космическия сектор и високите технологии, както и сътрудничество в областта на иновациите. Министър Стойчева е в белгийската столица, където участва в 16-тата Европейска космическа конференция. В срещата се включи и Иванка Ташева, заместник-постоянен представител в Постоянното представителство на България в Брюксел.
„България има огромен потенциал за развитие в сектор „Космос“. Именно поради тази причина го поставихме като акцент в нашата политика. Една от стратегическите цели на България е да стане асоцииран член на Европейската космическа агенция“, подчерта по време на разговора министър Стойчева. Тя отбеляза, че присъединяването на България към Споразуменията „Артемида“ на НАСА е историческо и ще даде редица възможности на български компании и академичните среди до достъп до космически програми и проекти. Тя подчерта и успехите на българските компании „Ендуросат“ и „Дрономакис“, които са пример за възможностите и капацитета на български стартъпи. По думите й, чрез създаването на благоприятна среда за развитие на предприемаческата и стартъп екосистема, България ще повиши конкурентоспособността си и капацитета за развитие на иновации и нови технологии.
Министърът на иновациите и растежа подчерта, че сред приоритетите на МИР са привличането на високотехнологични инвестиции и развитието на научно-развойната дейност в секторите информационни и комуникационни технологии, мехатроника и микроелектроника, индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии, кръгова и нисковъглеродна икономика.
Министър Стойчева и еврокомисарят по вътрешен пазар Бретон обсъдиха още включването на България в Съвместното предприятие за чипове (Chips Joint Undertaking), което ще финансира мерките по Европейския законодателен акт за интегралните схеми (European Chips Act). По думите на Бретон, участие в процедурите ще осигури достъп до различни възможности за финансиране и съфинансиране на компании от сектора.
Министърът на иновациите и растежа отбеляза и създаването на първия отворен езиков модел, адаптиран на български език – BgGPT, от световно признатия български институт за изкуствен интелект ИНСАИТ. „В България са едни от най-добрите таланти и нашата основна цел е да развием екосистемата и иновационния капацитет на страната“, каза Стойчева.
От своя страна Тиери Бретон подчерта важността за изграждане на капацитет за софтуерна продукция за квантови технологии в Европа и по-силна подкрепа за съвместни проекти на стартъпи и европейски индустриални компании за създаване на нови решения.