Министър Милена Стойчева участва в откриването на едно от водещите световни събития за стартъп компании в Хелзинки

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и близо 20 технологични стартъп компании, водени от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към Министерството на иновациите и растежа (МИР), представят тази година българската предприемаческа и стартъп екосистема на едно от водещите събития за стартиращи предприятия в света SLUSH 2023 в Хелзинки. Делегацията е водена от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя участва в откриването на международното изложение и беше говорител в предшестващото официалната церемония събитие „Бъдещето на европейското предприемачество и иновациите“ във висшето икономическо училище „Ханкен“ в столицата на Финландия.

„Намираме се в ерата на предприемачеството, партньорствата и сътрудничеството. Трябва да обединим усилия и знания, да търсим общи решения за решаване на глобалните предизвикателства, пред които се изправяме“, подчерта министър Стойчева. По думите й, иновациите са хоризонтална дейност, която обхваща редица сектори. Работата по модела на „отворена иновация“, за включване в процеса на всички заинтересовани страни, е абсолютно задължителна, когато става дума за развитие на новите технологии и иновациите като цяло.

На българския щанд министър Стойчева, ИАНМСП и стартъп компаниите представят предприемаческата и стартъп екосистема в България, възможностите за инвестиции у нас и начините за насърчаване на малките и средни предприятия. Българските фирми ще се срещнат с потенциални инвеститори, бизнес партньори и клиенти. На SLUSH 2023 присъстват над 13 000 души, 5 000 стартъп компании и 3 000 инвеститори.

В рамките на събитието министър Стойчева проведе работна среща с Финландския иновационен фонд SITRA. В срещата участваха заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, посланикът на София в Хелзинки Нина Симова, ръководителят на служба „Търговско-икономически въпроси“ в Стокхолм Валентин Стоев и посланикът на Финландия в София Кристина Кувая.

На срещата беше представена дейността на Финландския иновационен фонд в сферата на дигитализацията, обработката на данни, кръговата икономика, изкуствения интелект и др. Бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между двете страни. Министър Стойчева се срещна и с ръководството на финландския университет Алто, на която бяха обсъдено внедряването на иновации в образователния сектор.

По време на SLUSH 2023 министър Стойчева ще проведе още срещи с министъра на икономиката на Финландия Виле Ридман и с представители на финландски компании.