България може да бъде лидер в създаването на новата вълна иновации в региона. Страната ни може да се превърне в дестинация за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност с висока добавена стойност. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща с посланика на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен.

Министър Стойчева и Н. Пр. Кенет Мертен обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на иновациите в сектори като образование, научноизследователска и развойна дейност, здравеопазване, енергетика, отбрана, култура и креативни индустрии и др.

„Предприемаческата екосистема в България е добре развита и един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е да я подкрепя и насърчава. Ще работим и за създаване на основа за взаимодействие между големи компании и стартъпи“, каза по време на срещата министър Стойчева. По думите й, Министерството на иновациите и растежа предвижда реализация на ключови политики в посока зелен, дигитален и социално справедлив преход.

Посланик Мертен заяви, че България има огромен потенциал за развитие и талантливи хора в сферата на технологиите.

Министърът на иновациите и растежа и Н. Пр. Кенет Мертен обсъдиха още развитието на аутомотив сектора и привличането на инвестиции в страната.