Министърът на иновациите проведе среща с представители на водещ инвестиционен фонд от ОАЕ и български стартъпи

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев проведе среща с представители на един от водещите инвестиционни фондове от ОАЕ за дялово финансиране  и български високотехнологични стартъпи, на която бяха обсъдени възможностите за инвестиране.

Срещата е в продължение на инициативата за стратегическо партньорство с фондове от ключови държави, които да инвестират в българската екосистема. Тя е в резултат на срещите проведени на високо ниво по време на визитата на министъра, който беше част от делегацията, водена от Президента Румен Радев преди месец в ОАЕ.

По време на дискусията с представители на стартиращи компании у нас министър Пулев  представи различните инициативи и финансови инструменти, от министерството, с които се  подпомага развитието на екосистемата у нас. Обсъдени бяха новите публични и прозрачни подходи, както и получаването на обратна връзка от предприемачите, за да се разработят релевантни за пазара инструменти.

„Нашите партньори от ОАЕ потвърдиха инвестиционните си интереси и намерения и оцениха таланта и експертизата на специалистите у нас. Нашите експерти са подготвени с дългосрочна визия, стратегия и се разглеждат в контекста на регионалните и глобални тенденции и пазари, а не само на локалните“, заяви Пулев.

Той подчерта, че се работи за оптимизирането на процесите и по-доброто взаимодействие с екосистемата и защита на предприемачите. Той представи новия инвестиционен инструмент, по който вече се работи между Фондовата борса, ББР и частни инвеститори за финансиране, чрез BEAM – пазара, където малки и средни предприятия набират публичен капитал при пълна прозрачност.

Представителите на стартъп обществото приветстваха тази инициатива и посочиха, че тя отговоря на нуждата на пазара за един сегмент, за който няма наличен достатъчно капитал чрез съществуващи финансови инструменти. „В момента основното финансиране е насочено към  един по-ранен етап от развитието на компаниите pre-seed и seed фаза ускоряване, но след това те влизат в нови, в които липсва финансиране“, посочи министърът и добави, че целта е да се осигури финансиране и капиталови рундове, именно на този по–напреднал етап.

На срещата бяха дискутирани и мерките за оптимизацията на Фонда на фондовете. Министър Пулев подчерта, че там предстоят да се изпълняват финансови инструменти, възлагани от управляващите органи на програмите, съфинансирани от ЕС. Той подчерта, че за изключително кратко време от 16 август до 3 октомври са одобрени европейските средства по новата програма Конкурентоспособност /ПКИП/, с общ бюджет близо 3 млрд.лв., които ще бъдат канализирани през структурите на МИР.

„Фондът ще управлява значителен по-голям ресурс от 1,2 млрд. лв. за следващия програмен период по ПКИП. „Сега започва нов цикъл на пазарни консултации, като ще се разчита на обратната връзка на предприемачите и от стартъпите, за да се уточни нуждата на пазара и да се формират нови фондове, които да отговарят на техните изисквания“, изтъкна министърът на иновациите.