Северозападът се представя достойно по Плана за възстановяване – имат одобрени 58 проекта за 18 млн. лв., Враца е шампионът, посочи Пулев на форум в града

През м. април Министерството на иновациите и растежа се очаква да отвори мярка за развитието на индустриалните зони и паркове в България по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Минималният размер на безвъзмездната помощ за проект е 3 млн. лв., а максималният – 40 млн. лв. Това стана ясно днес във Враца по време на форум, организиран от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, във връзка с възможностите за кандидатстване на фирми за финансиране по Плана за възстановяване и европрограмите, управлявани от Министерството. По думите му, бюджетът на процедурата за индустриални зони е 212 млн. лв., като по нея ще могат да кандидатстват оператори на индустриални зони и паркове за инфраструктурни проекти за пътища, ЖП-линии и други елементи на довеждаща и вътрешна техническа инфраструктура, сгради за лаборатории за научни изследвания и зарядни станции за електромобили и др. Общественото обсъждане ще продължи до 23 март.

„Виждам голям интерес към България във връзка с мярката за развитие на индустриалните зони от страна на Турция, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. Ценят много местоположението ни и хората у нас с квалификация и образование”, поясни министър Пулев. По думите му, целта е чрез мярката да се привлекат големи групи инвеститори, най-вече в Северна България, в добре обособени индустриални зони, в които да развиват бизнеса си. „По този начин те ще инвестират инфраструктура и отваряне на работни места“, каза още той.

Процедурата за развитие на индустриалните зони е четвъртата, която МИР ще отвори по линия на ПВУ, стана ясно още по време на форума. „Министерството на иновациите и растежа е най-активното министерство на ниво държава по отношение на Плана за възстановяване. Още в края на миналата година обявихме първите 953 предприятия, които ще получат финансиране по ПВУ по процедурата „Технологична модернизация“ с бюджет 260 млн. лв.“, каза Пулев. Той подчерта, че интересът е бил огромен и към втората процедура за „ИКТ решения и киберсигурност“ с бюджет 30.6 млн. лв., по която финансиране ще получат 1599 предприятия у нас. „Имаме одобрени проекти от всяка област в страната, което е показателно за интереса към процедурите и доказателство, че Планът за възстановяване е отворен и работи“, допълни Пулев.

„В момента тече кандидатстването по третата мярка за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“. Една много чакана мярка от бизнеса у нас, както разбрахме по време на обиколката ни в страната за разясняване кандидатстването по процедури от ПВУ и структурните фондове“, посочи министър Пулев. Той каза още, че бюджетът на процедурата е 200 млн. лв., като микро-, малки, средни и дружества с до 3 000 служители ще могат да кандидатстват за  безвъзмездна финансова помощ от 75 000 лв. до 1 млн. лв. По време на срещата стана ясно още, че кандидатстването по мярката е удължено от 1 на 3 месеца и почти няма ограничение за допустимите индустрии. „В случай, че получим по-голям интерес към процедурата, ще направим всичко възможно да отворим диалога и по линия на „REPowerEU“ – инструмент подобен на Плана за възстановяване, по който България може да има достъп до 1 млрд. лв. ресурс“, уточни министърът.

По думите на Пулев, 1.2 млрд. лв. ще бъдат на разположение на българския бизнес за първите шест месеца от 2023 г. по линия на трите направление, за които МИР отговаря – Плана за възстановяване и устойчивост и двете европрограми – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027 и Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (ПНИИДИТ) 2021 – 2027. „До края на годината ще отворим 10 различни процедури по трите направления. Ще има мерки за семейни предприятия, кръгова икономика, внедряване и разработка на иновации и др.“, каза министърът.

Главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР Илияна Илиева посочи, че за семейните предприятия и творческите индустрии вече има нова мярка, по която ще могат да кандидатстват за общо 117 млн. лв.

Началникът на кабинета на министъра на иновациите и растежа – Красимир Якимов, посочи статистика за Северозападния регион за одобрените фирми по процедурите „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“. По първата от Област Враца са одобрени 17 проекта за 5.5 млн. лв., от Област Монтана – 10 за 3.4 млн. лв. и Област Видин – 3 за 800 000 лв. За „ИКТ решения и киберсигурност“ одобрените за Област Враца са 14 проекта за 260 000 млн. лв., Област Монтана – 5 проекта за 86 000 лв. и Област Видин – 1 проект за 20 000 лв.

Пред медиите във Враца министър Пулев коментира и темата за бюджета. „Ние сме отговорни хора и от самото начало на управлението на Служебния кабинет, от 2 август насам, затягаме коланите и подхождаме максимално консервативно. МИР отговаря за инвестициите и редица процеси, които са свързани с европари, но не отговаряме за тежки структури и редица търговски дружества“, каза Пулев. Той посочи, че служебното правителство е поело ангажимент в края на м. април да внесе детайлен бюджет. „Надявам се предстоящият парламент да подходи максимално отговорно и консервативно, а не с див популизъм. Депутатите да не вадят червените маркери, а да бъдат отговорни“, коментира още той.

На форума присъстваха още областният управител на Враца Георги Митов, както и областните управители на Монтана – инж. Валери Димитров и на Видин – Огнян Михайлов, кметове на общини, представители на местния бизнес и медии.

Видео от брифинга тук: https://www.youtube.com/watch?v=FuuxUgLZ6c0&feature=youtu.be