Преговаряме с фонд в Кралство Саудитска Арабия, който управлява капитали за над 400 милиарда долара. Това стана ясно от среща в Рияд между заместник министър-председателя и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на иновациите и растежа Александър Пулев с министъра на икономиката и планирането Фейсал ал-Ибрахим и управителя на Публичния инвестиционен фонд Ясер ал-Румая.

Фондът е сред най-големите суверенни фондове в света. Основан е с цел инвестиране на средства от името на правителството на Кралство Саудитска Арабия, учредител на повече от 30 компании в 10 стратегически сектора с 331 000 работни места. Представителите на Публичния инвестиционен фонд изразиха интерес към  стратегическо партниране в предложените инфраструктурни проекти, както и директни инвестиции във високотехнологични български компании.

Министър Пулев и вицепремиерът Алексиев се срещнаха още с министъра на промишлеността и минералните ресурси Бандар бин Ибрахим ал-Хурейф. Двамата му представиха както публични проекти, така и частни в областта на роботиката, изкуствения интелект, нанотехнологиите и логистичните услуги с дронове.

По време на срещата те подчертаха, че България приема Кралство Саудитска Арабия като стратегически партньор в региона в Близкия изток.

След проведените разговори стана ясно още, че предстои стартирането на директни полети между България и Кралство Саудитска Арабия. Първата спогодба в областта на транспорта между двете държави е подписана вчера в Рияд от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на транспорта и логистичните услуги на Саудитска Арабия Салех ал Джасер.