По линия на Министерството на иновациите и растежа ще бъдат инвестирани 212 млн. лв. за развитието на индустриални зони в страната

Министерството на иновациите и растежа, с помощта на всички колеги от служебния кабинет, успя да разработи Водородната пътна карта. Тази политика ще отключи изцяло нова ниша, ще отвори възможности за инвестиции в нова индустрия – водородните технологии. С помощта на Водородната пътната карта ще може да включим всякакъв вид възможности за инвестиции в зелен водород. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на форум в Тракия икономическа зона. По време на събитието президентът Румен Радев и министрите на иновациите и на икономиката се срещнаха с представители на бизнеса и инвеститори в Тракия индустриална зона-Пловдив.

„През следващите няколко месеца ще се отключат възможности за фирмите в България да кандидатстват за финансиране по различни програми за зелени проекти. В момента може да кандидатстват за фотоволтаични инсталации, разработваме нова процедура „Кръгова икономика“, която е свързана със зеления преход и оползотворяването на отпадъци от производствата, отваряме процедури за внедряване и разработване на иновации в предприятията. Всичко това е по линия на Министерството на иновациите и растежа“, добави още той.

„Освен че работим на пълни обороти да привличаме стратегически инвеститори в страната, работим активно и приоритизираме развитието на индустриалните зони, на обособяването на клъстери, които да действат като привлекателна точка, не само за една група от инвеститори, а за такива от различни производства“, каза още министър Пулев. По думите му през април предстои МИР да отвори процедура по Плана за възстановяване за развитието на индистриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лв. „С тях ще подкрепим всякаква форма на инфраструктура – довеждаща, вътрешна за зоната, „зелена“ инфраструктура като например зарядни станции за електромобили, както и научно-изследователска инфраструктура“, уточни още Пулев.

По думите му МИР е изплатило близо 20 млн. лв. насърчителни мерки на общините във връзка с направени в тях големи инвестиции. „На 2 август, когато влязох в кабинета, имаше изплатени 0 лева насърчителни мерки към бизнеса, 0 лева към ключовите работодатели в страната. Успяхме в рамките на 4-5 месеца да изплатим близо 20 млн. лв.“, заяви Пулев.  „Връчихме 28 сертификата на ключови инвеститори, като 4 от тях бяха за инвестиции в района на Пловдив“, добави още той.

Министър Пулев подчерта развитието на индустрията, свързана с производството на електрически велосипеди в района. „Не се говори достатъчно за този успех, но тази индустрия ще сложи България на картата в Европа като един от най-големите износители на електрически велосипеди“, заключи той.

Във форума в Пловдив участваха също представители на местната власт, инвеститори от Тракия икономическа зона, РУО-Пловдив и др., с които бяха обсъдени предложения, свързани с дуалното и професионалното образование и  недостига на кадри в предприятията.