„Искам да поздравя служебното правителство в лицето на министър Пулев за усилията, които полагат за развитието на българската наука, образование, култура и специално за Българската академия на науките“, поздрави министър Пулев президентът Румен Радев

„Буквално преди няколко дни Министерството на иновациите и растежа изпрати за одобрение в Европейската комисия Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ /ПНИИДИТ/, чиято стойност е 2,14 млрд. лв. Това е вашата програма, на учените и изследователите, това са вашите пари“. Това каза министър Пулев пред гостите в БАН на церемонията по случай 1 ноември – Ден на народните будители, посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

По думите на министър Пулев за първи път в историята на управление на европейски средства в България има специална европейска програма за взаимодействието между бизнеса и науката. С тези нови 2 млрд. лв. МИР ще стимулира сътрудничество с български и международни компании – малки, средни и големи, с научни и развойни центрове у нас и по света. По програмата могат да кандидатстват институтите на БАН, висши училища, научноизследователски организации и бизнес. Ще се финансират и Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност.

„Разчитаме на вас да продължавате да осветлявате пътя, а ние ще бъдем до вас да ви помагаме с финансиране. С вас сме! Служебното правителство е кабинетът на действието и ускорението. Държавата работи на пълни обороти“, категоричен бе министър Пулев.

   

Той добави, че за него е чест и привилегия да бъде част от Съвета на настойниците на БАН, а помощта към Българската академия на науките приема за лична мисия.

„Служебният кабинет направи почти невъзможното. Успя да осигури 14 млрд. лв. одобрен ресурс от европейски средства по 7 програми за 2 месеца. За вас и за малкия и среден бизнес – за гръбнака на българската икономика“, добави още Пулев.

                                 

„Искам да поздравя служебното правителство в лицето на министър Пулев за усилията, които полагат за развитието на българската наука, образование, култура и специално за Българската академия на науките“, поздрави министър Пулев президентът Румен Радев. Той бе категоричен, че нациите, които ще определят дневния ред и хода на историята, които ще диктуват правилата в света, са тези държави, които отделят огромно внимание на науката и образованието. По думите му, България има здрави основи, успехи и традиции на водеща нация в областта на науката. Президентът припомни и думите на Паисий Хилендарски: „Когато една държава се управлява от неразумни и самонадеяни управници, то падението й е неизбежно“.

Празнично слово произнесе председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Проф. Кирил Топалов говори на тема „Великият светогорец и неговото дело на ползу роду болгарскому“, като очерта приноса на Паисий Хилендарски и „История славянобългарска“ към просвещенския 18-ти век и ролята им за събуждането на националното съзнание.

Патрон на честванията и събитието днес бе президентът Румен Радев.