Пулев представи възможностите за инвестиции и за реализация на общи проекти между български и саудитски компании на най – големия суверенен фонд на Саудитска Арабия

От месец април стартират директни полети между София и Рияд. Това стана ясно от срещата между българските министри Александър Пулев и Никола Стоянов с министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим в Рияд.  Поетият ангажимент е следствие от предходната съвместна визита на министър Пулев и вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в Кралството, на която беше подписана Спогодба в областта на транспорта между двете страни за стартиране на директни полети между България и Кралство Саудитска Арабия.

Пулев изтъкна, че само 3 месеца след посещението на ресорния вицепремиер Христо Алексиев всички процедури свързани с разкриването на директната авиолиния вече са приключили, а по-добрата свързаност се очаква да даде и нови възможности за партньорства между компании от двете държави. „Надяваме се и на повече съвместни проекти в сферата на информационните и комуникационните технологии и обмяна на практики между стартиращи компании от двете държави“, каза още министърът на иновациите и растежа.

По време на срещата двамата  разговаряха за задълбочаване на партньорството относно ключови общи приоритети в областта на автомобилната индустрия, комуникациите, наносателитите и логистиката.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че Кралство Саудитска Арабия е стратегически партньор в региона на Близкия Изток.

Пулев и министърът на икономиката и индустрията проведоха срещи с представители на български иновативни компании и Фонда за публични инвестиции,  най – големият суверенен фонд на Саудитска Арабия, който управлява ресурс от близо половин трилион долара. Министърът на иновациите представи възможностите за инвестиции и за реализация на общи проекти между български и саудитски компании. Представителите на Публичния фонд проявиха сериозен интерес към стратегическо партниране, както и директни вложения във високотехнологични български компании.

В Рияд министър Пулев проведе среща и с Националната програма за индустриално развитие и логистика и Космическата комисия на Кралство Саудитска Арабия (Saudi Space Commission).