Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев се срещна днес с представители на AD PORTS GROUP (Абу Даби Портс Груп)

„Министерството на иновациите и растежа е ресорното министерство за връзка с международни инвеститори. Развиваме приоритетно диалога с Близкия Изток. Имахме успешни визити в Обединените арабски емирства, под егидата на президента Румен Радев, в Катар, Саудитска Арабия, Турция, Израел. Радвам се, че продължаваме активния диалог с вас по приоритетната ни ос – големи инфраструктурни проекти в дигитализацията и транспортната свързаност.“

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на срещата си днес с представители на AD PORTS GROUP. Той бе поканен на срещата от вицепремира по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. AD PORTS GROUP е най-големият оператор на мултифункционални пристанища в света и е със седалище в Абу Даби, Обединените арабски емирства. Групата има водещи позиции и в управлението на икономически зони и процеси на дигитализация.

По време на срещата министър Пулев подчерта, че „България има значителен потенциал за инвестиции във високите технологии, изкуствения интелект и въглеродно неутралните индустриални зони. Тези сегменти създават предпоставки за привличане на големи производства в България и усилията ни са в тази посока“, посочи още той.

Министърът изтъкна, че България е в ТОП 3 на държавите с най-много и квалифицирани IT специалисти на глава от населението и че именно в нашата страна се намира най-големият в Източна Европа Институт за изкуствен интелект и компютърни науки INSAIT.

„Нашият екип започна изпълнението на цялостна визия за индустриализация на България. Обособихме най-голямата в страната специализирана индустриална зона в сектор аутомотив и автомобилно оборудване, на 15 километра от сърцето на столицата и близо до квалифицирана работна ръка. Това е само първият етап от комплексната ни стратегия за ускоряване развитието на индустриалните зони“, добави Пулев.

До дни Министерството на иновациите и растежа ще обяви отварянето на голям европейски ресурс от над 200 млн. лв. за подкрепа на индустриалните паркове и зони у нас. „Ще обособим цяла екосистема от икономически зони, които да отговарят на най-високите стандарти на инвеститорите както като качество на инфраструктура и свързаност, така и съгласно изискванията за „зелен преход“ и въглеродна неутралност“, обясни още министър Пулев.

По думите му, в лицето на най-големия оператор на мултифункционални пристанища в света, с водещите си позиции в управлението на дигитализация и икономически зони AD PORTS GROUP е стратегически партньор за България. „Вярваме, че това партньорство ще ни помогне в развитието на двата ни ключови приоритета – транспортната свързаност и дигитализацията“, каза в заключение министър Пулев.