Част от средствата – 76.2 млн. лв., за изграждането на интерконектора, са предоставени по линия на ОПИК

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев присъства на официалното откриване на интерконектора за газовата връзка между България и Гърция, на което домакин бе президентът Румен Радев. Събитието се проведе в Националния дворец на културата.

На събитието присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, министър-председателят Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

В сряда, 28 септември 2022 г., интерконекторът получи Акт 16 и от днес e въведен в експлоатация.

Припомняме, че на 21.12.2018 г. Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 /ОПИК/ и компанията „Ай Си Джи Би“ АД подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България“, като отпуснатите безвъзмездни средства по ОПИК са в размер на 76.2 млн. лв., а общата стойност на проекта е в размер на 559.2 млн. лв. Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ е Управляващият орган на ОПИК и е с специализираната администрация на Министерството на иновациите и растежа.

С реализацията му е осигурено изграждането на инфраструктура за пренос на природен газ от Южния газов коридор и се обезпечава сигурността на доставките на газ за България чрез повишаване на транзитния капацитет към страните от Югоизточна Европа. По този начин се осигурява диверсификация на внасяния газ чрез допълнителни източници за доставка от Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие. Чрез договора се изпълняват и основните стратегически приоритети на българската енергийна политика – гарантиране на енергийната сигурност, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна ефективност, либерализиран енергиен пазар и защита правата на потребителите.

101 снимки от старта на интерконектора България – Гърция: