През Фонд на фондовете стартиращи компании могат да получат финансиране от 100 хил. до 1 млн. евро

Не се отказвайте и следвайте мечтите си. Работете за тях, с усилия ще ги постигнете. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който гостува във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), където изнесе лекция пред студентите. Пред тях министър Пулев сподели своя опит от професионалната кариера, която е преминала през Европейската банка за възстановяване и развитие и водещи международни компании.

Министър Пулев отговори и на много въпроси на студентите свързани с работата и стажантската програма в Министерството на иновациите и растежа (МИР). Той посочи, че  чрез сключения Меморандум за сътрудничество между МИР и ВУТП студентите ще имат възможност за професионална реализация в министерството. „Търсим креативни хора с талант, независимо че още нямате опит“, обърна се към студентите той.

По думите му министерството подкрепя активно стартиращи компании и предприемачите. „През Фонд на фондовете, както и през други финансови и дялови инструменти всяка една перспективна идея може да получи финансиране от 100 хил. до 1 млн. евро“, изтъкна той.

Министър Пулев подчерта, че до дни ще бъде изпратена за одобрение в Брюксел програмата за наука и иновации (Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027). „Тя е с общ бюджет над 2 млрд. лв., които ще бъдат на разположение за съвместни инициативи между наука, университети, изследователски институти и предприятия“, уточни той.

Пред студентите той изтъкна още потенциала на България в проекти и инициативи, свързани с  космическия сектор. Пулев даде пример с това, че  български учени са разработили единствения по рода си европейски прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс.

През МИР вече се издават и стартъп-визи за високотехнологични и иновативни проекти, допълни още Пулев.

В края на септември министър Пулев и ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова подписаха Меморандум за сътрудничество. Фокусът на споразумението е насочен към развитие на иновативни и интердисциплинарни образователни продукти в областта на зелената и дигиталната икономика. Стартира и стажантска програма за студентите от ВУТП, които ще имат възможност за професионална реализация в министерството. В документа е включено още изпълнение на съвместни международни проекти и програми в сферата на науката и иновациите. Целта е да се модернизира висшето образование и да се подкрепи конкурентостта на икономиката през smart специализация и иновативни бизнес модели.