МИР чрез Фонда на фондовете е подкрепило проекти за над 80 млн. лв., за нови 500 млн. лв. ще се кандидатства от втората половина на 2023 г., каза още Пулев

Президентът Румен Радев, министрите на иновациите, спорта, регионалното развитие, образованието и електронното управление участваха във форум за представяне на финансови възможности в сектора на спорта

„Пари за спорта има. Намерихме печелившите комбинации – спортните федерации с клубовете, спортните федерации с представителите на бизнеса, спортните федерации с общините. В зависимост от партньорствата, имаме цяла палитра от финансови инструменти, които могат да бъдат използвани за  постигане на крайната цел – подкрепа за спорта“. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на информационния ден „Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“, организиран от министерствата на иновациите и на спорта днес в София.

„Искам да благодаря на президента Румен Радев за това, че се включи в нашата инициатива с летящ старт и с ясни послания за подкрепа“, обърна се Пулев към президента, който откри събитието. „Два дни ни бяха нужни, след поканата на министър Лечева, която отново уцели целта право в десетката с тази инициатива, за да се съберем петима министри и да бъдем готови с конструктивни решения как да се мобилизира ресурс за инвестиции в спорта“, каза Пулев и подчерта, че въпреки първоначалната трудност, министерствата са намерили формулите за партньорства, чрез които да се финансират проекти за масов и професионален спорт.

„Благодарение на упоритата работа на служения кабинет, във Фонд на фондовете към МИР, чрез Фонд ФЛАГ и Фонда за градско развитие, ще се управляват и през следващият програмен период близо 500 млн. лв. под формата на финансови инструменти. Част от тези средства са и за спортни проекти“, обърна внимание  министърът на иновациите.

По думите му, е много важно, че за бъдещите проекти, ще има и грантов елемент от 40% безвъзмездни средства, което е нововъведение спрямо предходния програмен период и ще е стимул за спортната общност да подготвя отсега проектите си. Кандидатстването ще се обяви през втората половина на 2023 г., което дава време за подготовка, обърна внимание той.

По думите на министъра на иновациите за предишния програмен период, по линия на МИР, са подкрепени проекти за спортна инфраструктура и други в областта на спорта за над 80 млн. лв. Той даде за пример Парк „Възраждане“ в София с два от подкрепените проекти – „Спортна София“ и Комплекс „Възраждане“ – и обяви, че МИР, по линия на Фонда на фондовете и Българката банка за развитие, е подкрепило и осем стартиращи компании с иновативни решения от ново поколение, пряко свързани с нуждите на федерациите и клубовете.

На събитието присъстваха представители на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, УО на „Развитие на регионите“ към МРРБ, Фонда на фондовете, Българската банка за развитие, кметове, представители на НСОРБ, федерации и спортни клубове, както и фирми и стартъпи, които представиха добрите практики на взаимодействие между спорта и различните държавни структури.