Пари за иновации има. Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) работи. Само по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР) по ПВУ до края на годината за микро-, малките и средните компании има предвидени 600 млн. лв. с основен фокус – иновации. Освен осигуряване на необходимия ресурс, работим приоритетно и по друга ос – стратегическо партниране по темата за иновациите. От най-големия фонд на ОАЕ идват у нас в края на седмицата, именно тук в София тех парк, за партньорства с български иновативни предприятия.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който заедно с Мария Габриел, еврокомисар за иновации, научните изследвания, култура, образование и младеж, откри Български иновационен форум 2022 в София тех парк.

Министър Пулев подчерта големия успех на първата отворена в България мярка за бизнеса по ПВУ, по която се кандидатстваше до 21 септември. „Над 2500 фирми кандидатстваха, а очакванията ни бяха за около 1300 проектни предложения. 260 млн. лв. ще получи малкият и среден бизнес за иновации и модернизация по нея“, заяви на форума Пулев. Той информира още, че до дни се отваря и втора процедура по ПВУ – за ИКТ решение и киберсигурност. Тя е с бюджет 30,6 млн. лв. и с мярката предприятията ще могат да си направят уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, системи за управление и др. Българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране, стана ясно още от думите му.

„Предстои да отворим за кандидатстване и третата мярка за бизнеса по ПВУ – тя е за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии) с бюджет 200 млн. лв., а четвъртата е за иновации, развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.“, каза още министърът.

Пулев подчерта, че по линия на структурните фондове на ЕС от следващата година МИР ще насочи фокус към подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, научни центрове, стартъпи, иновационни и високотехнологични компании. Две от програмите са на обща стойност 5 млрд. лв. и са в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната е Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв., а другата е „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв.

МИР е в пълна мобилизация да осигури средства за българския бизнес и научна и изследователска общности. Надяваме се съвместните усилия да бъдат продължени и от следващите управляващи в името на развитието на иновационния потенциал на страната, стана ясно от думите на министъра.

Припомняме, че в началото на месеца министър Пулев подписа в Абу Даби меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето с водещата технологична организация на ОАЕ, зад която са капиталите на държавния инвестиционен фонд на Абу Даби и американски специализиран технологичен фонд. Структурата разчита на екип от учени и инженери на световно ниво и е специализиран в развойна дейност във високи технологии, а от скоро реализира и директни инвестиции в сферата на дигиталната свързаност, изкуствения интелект, като и ще осъществява допълнителни дялови инвестиции в иновативни стартиращи компании. Очаква се в края на седмицата представители на организацията да пристигнат у нас.

Събитието „Нова европейска иновационна стратегия – възможности и предизвикателства“ е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и платформата „Български иновационен форум“.  В него участва и министърът на образованието проф. Сашо Пенов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, представители на бизнеса, академичните среди и др.